Preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), Cristian Hotoboc, consideră că pacienţii ar trebui să fie trataţi la fel atât în sistemul medical privat, cât şi în cel de stat, însă a susţinut că acest lucru nu va putea fi realizat fără o „restructurare reală a sistemului public”.

Cred că ar trebui să avem o gândire comună asupra sistemului în ansamblul lui. Sunt foarte de acord că ar trebui să tratăm pacientul la fel atât la stat, cât şi la privat. Din păcate, părerea mea este că acest lucru nu îl vom putea face până când nu se face o restructurare reală a sistemului public. (…) Trebuie să facem o dată pentru totdeauna o analiză eficientă şi să vedem ce spitale trebuie consolidate şi reorganizate şi împreună cu sistemul privat să facem într-adevăr un sistem medical care să funcţioneze şi să nu mai avem aceste discuţii de fiecare dată între stat şi privat. Pentru acest lucru este nevoie de finanţare”, a spus Hotoboc în cadrul unei conferinţe.

În opinia sa, bugetul de asigurări sociale de sănătate nu este suficient pentru a acoperi toate nevoile pe care pacienţii le au.

Trebuie să recunoaştem cu toţii că bugetul de asigurări sociale de sănătate nu este suficient pentru a acoperi toate nevoile pe care pacienţii le au. Tocmai de aceea trebuie să gândim împreună un sistem de contribuţii personale, un sistem prin care şi pacienţii, măcar pentru anumite servicii care nu se pot acoperi în totalitate de către sistemul de asigurări sociale de sănătate, trebuie să vină în sprijinul acoperirii acestor costuri. (…) Ceea ce facem noi este să ne minţim de ani de zile că medicina nu costă nimic şi că statul îţi garantează accesul fără niciun fel de cost la tratamentele medicale. Este total greşit, nu este aşa. Nici măcar în spitalele de stat nu se întâmplă acest lucru. Părerea mea este că trebuie să realizăm odată pentru totdeauna că medicina costă”, a mai afirmat reprezentantul PALMED. AGERPRES