Cezar Irimia este președintele Federației Asociațiilor bolnavilor de cancer din România. Mai exact, este acea voce care strigă nevoile pacienților cu cancer în lupta pentru supraviețuire.

Cezar Irimia este de două ori supraviețuitor al cancerului, de fiecare dată având norocul să-l depisteze într-o formă incipientă. Însă, a ajuns un lider al pacienților bolnavi cu cancer atunci când iubita sa a fost răpusă la numai 36 de ani de un cancer mamar.

De mai bine de un an vocea lui Cezar Irimia se aude foarte tare în media și pe rețelele de socializare deoarece, din cauza pandemiei, autoritățile și-au luat ochii de la bolnavii de cancer care nu au mai fost considerați urgențe medicale, deși dorința lor de supraviețuire reprezintă o urgență în fiecare secundă. Din cauza faptului COVID 19, numărul cazurilor diagnosticate a scăzut cu 30%, lucru ce va avea consecințe la finalul acestui an. Despre ce este vorba? Citiți în rândurile de mai jos.

Între timp, Cezar Irimia a pus la punct o platformă de ghidaj al pacienților cu cancer pulmonar, în special, dar și al celor cu cancer, în general, un fel de ABC dedicat celor care din momentul diagnosticului se trezesc cu o rețetă în mână și nu știu către ce cărări să o apuce. Despre Onco Plan, dar și despre povestea de viață a psihologului Cezar Irimia, veți citi în interviul ce urmează.

Aș vrea să vorbim puțin despre Onco Plan. Ce este și la ce folosește?

Este o platformă scrisă în general pentru pacienții cu cancere bronho-pulmonare, este ABC-ul fiecărui pacient, ce oferă informații de la cum să-și gestioneze boala și până la cum a-și programa vizitele la medicul curant. Această platformă are mai multe segmente prin care pacientul este lămurit asupra a ceea ce el nu știe – că nu are de unde să știe deoarece nu a mai trecut prin această experiență – și vine în ajutorul tuturor pacienților pentru a-și pregăti supraviețuirea cu cancer bronho-pulmonar. Este o platformă care aduce doar beneficii pacienților.

Dumneavoastră sunteți direct implicat în crearea acestei platforme?

Da. Noi, cu sprijinul unei companii farmaceutice am elaborat această platformă. Noi nu avem încă puterea necesară – puterea financiară, mai ales – pentru a crea aceste platforme și de aceea apelăm la terțe persoane interesate să ne sprijine pentru a construi astfel de lucruri benefice pacienților pe care îi reprezentăm.  Prin intermediul unor astfel de platforme, respectând toate regulile GDPR-ului, încercăm să construim și o bază de date pentru a avea o statistică a noastră cu care să putem face apoi presiuni asupra sistemului ca să intervină în sprijinul pacienților. Până de curând, din cauza lipsei de medici specialiști, pacientul pleca cu o rețetă în mână și nu știa unde să se ducă mai departe. Acum, pe platformă găsește toate analizele necesare, cu explicații amănunțite asupra fiecăreia: ce este acea analiză, de ce se face și care ar fi rezultatele de încadrare și de excludere în anumite tratament.

 

Continuarea interviului: www.life.ro