”Fundrasingul nu este o artă sau un chin, ci este mai degrabă o muncă perseverentă și o componentă a strategiei organizaționale, alături și în conexiune directă cu amprenta programatică” este de părere Robert Ion, Director de Fundraising la Hope & Homes for Children, invitat special al întâlnirii Caspa.ro. Dezbaterea dedicată asociațiilor de pacienți a avut loc pe 25 ianuarie și a reunit 58 de reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, care au discutat despre modul în care pot fi îmbunătățite acțiunile de strângeri de fonduri, cum le poți profesionaliza și ce este important să dezvolți.

”Dacă ar fi să ne uităm la ONG ca la o mașină, partea de programatic este motorul, iar partea de fundraisig sunt roțile. Putem să avem un motor nemaipomenit, dar fără roți nu va pleaca nicăieri, după cum putem să avem niște roți nemaipomenite, dar dacă nu avem un motor bun tot nu putem merge mai departe. De cele mai multe ori se pune o presiune prea mare pe fundrainsig, iar asta se întâmplă pentru că nu am legat foarte bine sistemele împreună și le tratăm cumva separat. Fundraisingul nu face minuni și trebuie să mergem întodeauna etapizat, după un plan realist” este de părere Robert Ion. Acesta a explicat asociațiilor de pacienți prezente la dezbatere cum își pot îmbunătăți performanțele în colectarea de fonduri, cât de importante sunt planurile, dezvoltarea de baze de date și îndeplinirea cu constanță a cercului ” multumește – raportează – cere din nou” (Thank – Report – Ask).

”Am cerut bani, i-am primit, mulțumesc pentru ei, raportez și apoi cer din nou bani. Pe cât de banal este el, acest cerc este foarte util în fundraising și o sa fiți uimiți de cât de des este el întrerupt și nu este dus la capăt” a declarat invitatul întâlnirii. La fel de importantă este construirea unei baze de date serioase cu donatori actuali și potențiali, cu un număr îndeajuns de mare de donatori și prospecți, încât mai multe “nu”-uri primite la solicitările de finanțare să nu ne destabilizeze și să nu ne descurajeze.

Robert Ion a reamintit și faptul că ”este important să păstrăm Donatorul este în centrul comunicării. Ne lăudăm mai puțin pe noi, la nivel organizațional, și vorbim mai mult despre ce schimbări și pentru câți beneficiari a generat sprijinul donatorului respectiv”.

Despre Caspa.ro

Întâlnirile Comunității Asociațiilor de Pacienți – Caspa.ro au loc în fiecare lună și au drept obiectiv dezbaterea problemelor cu care se confruntă reprezentații asociațiilor de pacienți din România, dar și identificarea unor posibile soluții care să conducă la schimbări în bine pe termen lung și mai ales care să fie benefice pentru întreaga comunitate de pacienți și pentru sistemul de sănătate din România.

Comunitatea Caspa.ro este un proiect Oameni și Companii dezvoltat din iunie 2015, cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Alphega Farmacie, Pfizer, Regina Maria, Liamed, Boehringer Ingelheim și Spitalul Sf. Constantin din Brașov.

Întâlnirile comunității CASPA.ro vor continua cu o nouă ediție în luna februarie 2021.

Despre Hope & Hopes for Children

Hope & Homes for Children luptă pentru a păstra familiile împreună și copiii alături de parinții lor. Până în anul 2027, Hope and Homes for Children România își propune să închidă, în colaborarea cu instituțiile statului, toate centrele de plasament de tip vechi și să înlocuiască sistemul instituțional de protecție a copilului actual cu un sistem care este bazat pe conceptul familial. În cei 22 ani de activitate în România, ei au reușit să închidă 60 de centre de plasament, să scoată peste 6000 de copii din orfelinate, au ajutat peste 36.000 de copii să rămână alături de familiile lor și au construit 112 case de tip familial care să susțină reforma sistemului de protecție a copilului.  doneaza.hopeandhomes.ro