Clusterul Regional Inovativ de Imagistică Moleculară şi Structurală Nord-Est IMAGO – MOL organizează o serie de formări pe o tematică de mare actualitate, cea a digitalizării în sănătate. Soluțiile digitale în materie de sănătate și asistență medicală se referă la instrumente și servicii care utilizează tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC) pentru a îmbunătăți prevenirea, diagnosticarea, tratamentul, monitorizarea și gestionarea problemelor de sănătate și a stilurilor de viață cu impact asupra sănătății.

In contextul pandemiei COVID, telemedicina, spre exemplu, a devenit o necesitate și o prioritate pentru a asigura un management eficient al pacienților.

În România, comunitățile „Smart Health” sunt încă la o fază incipientă de dezvoltare, iar tehnologiile digitale, dezvoltate în colaborare de experții IT și cei din zona medicală, pot aduce avantaje pentru eficientizarea sistemului medical, în beneficiul final al pacientului. In același timp, pacienții au devenit din ce în ce mai interesați de accesibilitatea serviciilor de sănătate și de diferite aplicații de urmărire sau comunicare a propriei stări de sănătate.

Cui sunt adresate cursurile

Cursurile sunt adresate atat membrilor Clusterului IMAGO-MOL cat și reprezentanților asociațiilor non guvernamentale și partenerilor sociali (sindicate si patronate), asociațiilor profesionale ale medicilor, instituțiilor publice locale.

Perioada de derulare

În perioada septembrie 2022 – ianuarie 2023, în sesiuni de instruire pe parcursul cărora vor fi prezentate concepte, aplicații, beneficii din tematica menționată pe tematica smart health, patient empowerment si analiza politicilor publice locale.

Primele cursuri pe tema “Smart Health” vor avea loc în perioada 23 – 24 septembrie 2022, grupa 1, respectiv 29 – 30 septembrie 2022, grupa 2.

Veți învăța cum să:

– Explicați diferențele dintre practicile, instrumentele și relațiile sociale analogice și digitale în contextul medicinei

– Descrieți domeniile principale ale inovării în domeniul Smart Health – definiția și clarificarea conceptelor smart health/e-health/digital health/mobile health, beneficiari și rolul lor: spitale/ pacienți, instrumente de implementare: telemedicina, aplicații mobile, aplicații de interconectare interspitale, spitale pacienti, pacienți- medici de familie/medici diferite specialități, pacienți- farmacii/laboratoare

– Explicați principalele provocări în domeniul Smart Health – conceptul de smart hospital, conceptul de smart health city

– Descrieți schimbările majore pentru medici și pacienți în domeniul Smart Health – impactul altor factori asupra sănătății în afara celor legați de infrastructura si calitatea serviciilor medicale (transport, mediu, etc)

– Analizați critic exemple de bune practici de smart health cities

– Analizați impactul economic al investițiilor in noi tehnologii medicale și smart health / smart cities

– Utilizați LinkedIn ca un expert, folosindu-l ca pârghie de dialog public, atât personal și profesional, în domeniul Smart Health.

 

FORMATOR  – CRISTINA MIHAELA BAGHIU – Reprezentant EIT Health Alumni Romania | Aletta Jacobs School of Public Health – 2020-2021 – absolventă a programului Inovator de Sănătate Publică; Expert transformare si strategie digitală | inovator digital Co-autor al cărții Agile People Principles 2020 | Co-fondator si coordonator EDIH DIZ Nord-Estul României | Dezvoltator de ecosisteme, creând în același timp baza pentru noul mod de lucru și viitorul muncii.

 

AGENDA CURSULUI

În fiecare modul vom învăța cum să răspundem la o întrebare diferită pentru a construi o imagine completă a Smart Health:

→ Modul 1: Ce este Smart Health?

→ Modul 2: Cum s-a schimbat practica medicinei în era digitală?

→ Modul 3: Cum s-au schimbat pacienții (și consumatorii) în era digitală?

→ Modul 4: Cum arată viitorul medicinei și de ce va fi nevoie pentru a ajunge acolo?

→ Modul 5: Trenduri si oportunități în introducerea inovării – smart health cities

ÎNSCRIERI

Detalii cu privire la procedura: https://www.imago-mol.ro/lansare-procedura-de-selectie-participanti-pentru-sesiunile-de-formare-in-cadrul-proiectului-iasi-smart-health-city/

Persoana de contact: Diana Plugaru, coordonator formare, diana.plugaru@imago-mol.ro, tel.0749820002