100 de mame vulnerabile din județul Bacău vor primi CUTIA Bebelușului și vor beneficia de cursuri gratuite de alăptare și puericultură, în cadrul proiectului CUTIA de BINE, derulat de Asociația SAMAS și finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Proiectul se desfășoară în contextul în care, în România, 7 din 10 gravide din gospodăriile defavorizate nu fac analize recomandate în sarcină, 1 din 10 nu este nici măcar înscrisă la medic de familie, 32,1% dintre femei sunt la risc de sărăcie și excluziune socială, iar România este pe locul 2 în Europa, ca număr de persoane expuse riscului de sărăcie și excluziune socială.

În afara celor 100 de mame vulnerabile beneficiare ale proiectului CUTIA de bine, peste 30 de cadre medicale din Onești, Moinești și din localitățile arondate acestora –  asistente și moașe, asistenți medicali comunitari, medici de familie – vor participa la cursuri de formare de puericultură și alăptare, pentru a putea oferi la rândul lor mamelor servicii de educație și sănătate maternă.

La finalul celor 2 cursuri de formare pentru cadrele medicale, împreună cu maternitățile din Onești și Moinești se vor organiza cursurile Școala Mamei. Cursurile de la Școala Mamei vor fi gratuite pentru participanți – gravide și părinți începători – care vor putea beneficia de informații despre alăptare și îngrijirea bebelușului.

Cadrele medicale le vor încuraja pe gravidele beneficiare ale CUTIEI de BINE să efectueze 3 vizite medicale pentru monitorizarea sarcinii, viitoarele mame primind și un sprijin financiar pentru acoperirea transportului dus-întors la medic*. Beneficiarele CUTIEI de BINE vor primi CUTIA Bebelușului, un pat sigur pentru nou-născut, hăinuțe și produse de îngrijire pentru primele luni de viață, precum și informațiile de care au nevoie pentru a-și putea îngriji corect bebelușul.

Prin implementarea proiectului CUTIA de BINE în județul Bacău, ne propunem să oferim un start just și echitabil în viață bebelușilor care se nasc în familii în care acoperirea nevoilor de bază este dificilă și să creștem accesul femeilor vulnerabile la servicii de sănătate maternă, atât medicale, cât și educative. Astfel, prin acțiunile medicale, educaționale și prin ajutorul material acordat prin CUTIA de BINE, nou-născuții vor primi o nutriție corectă, vor dormi în siguranță în CUTIA Bebelușului, iar mamele vor primi îndrumare pentru adoptarea unor decizii pertinente pentru îngrijirea lor”, spune Sînziana Ioniță-Ciurez, Director Executiv al Asociației SAMAS.

Cine poate beneficia de CUTIA de BINE

CUTIA de BINE va ajunge la familii ca urmare a coagulării eforturilor cadrelor medicale din spitale, medicilor de familie și ale asistenților medicali comunitari, precum și ale altor profesioniști din domeniul medico-social.

Vor fi identificate în comunități 100 de beneficiare ale CUTIEI de BINE, care au data probabilă a nașterii până la 14 februarie 2022:

  • femei vulnerabile, provenind din familii venitul mediu/ membru familie sub 500 lei;

  • victime ale violenței în familie;

  • mame tinere: sub 18 ani;

  • femei din case de protecție, centre de îngrijire a copilului etc.;

  • femei în situații de risc (discriminate etnic, disponibilizate etc.).

De ce este nevoie de acest proiect?

În România, un bebeluș sub un an moare la fiecare 6 ore*, Județul Bacău având o rată mortalității infantile de 6.0 decese la o mie de născuți vii.

Sănătatea micuților constituie unul dintre cele mai relevante repere ale situației economice și sociale a unei familii, fiind în strânsă legătură cu nivelul de trai, condițiile de viață și de muncă.

Mii de nou-născuți din România pleacă de la maternitate, pentru a ajunge în paturi insalubre, pe care, de multe ori, le împart cu părinții, frații mai mari sau chiar cu bunicii. O altă cauză a mortalității infantile este lipsa monitorizării sarcinii – aproximativ 40% dintre viitoarele mame nu merg la medic sau fac primul control de sarcină în maternitate, înainte de naștere.

Educația este cel mai sigur mod de a provoca schimbarea – conform UNICEF, 80% din cauzele mortalității infantile pot fi prevenite prin educație și programe de sprijin. CUTIA de BINE este un concept ce îmbină sprijinul material cu cel educațional.

DESPRE CUTIA BEBELUȘULUI

Programul CUTIA de BINE continuă munca inițiată în beneficiul mamelor vulnerabile de către Asociația SAMAS încă din 2019, de când am lansat programul CUTIA Bebelușului. CUTIA Bebelușului a schimbat viața a generații întregi în Finlanda, în cei peste 81 de ani de când programul se desfășoară în această țară. Asociația SAMAS este prima organizație care a introdus conceptul ”CUTIA Bebelușului” în România.

CUTIA Bebelușului SAMAS, program inspirat din modelul finlandez de prevenire a mortalității infantile, oferă un pat sigur pentru bebeluș, hăinuțe și produse de îngrijire pentru primele 3 luni de viață, dar, mai important, informația și educația de care mama are nevoie pentru a-și putea îngriji corect nou-născutul.

Din 2019, când Asociația SAMAS a inițiat acest program, peste 300 de tinere mame vulnerabile au primit CUTIA Bebelușului pentru micuții pe care i-au adus pe lume, împreună cu informații despre alăptare și îngrijirea celui mic. Proiectul CUTIA Bebelușului a primit premiul pentru cel mai bun proiect de implicare socială la Gala CONAF din 2019.