Medicina de familie este în centrul sistemului de sănătate, alături de pacient, potrivit secretarului Societății Naționale de Medicina Familiei, Daciana Toma, care a accentuat importanța colaborării reale între SNMF și asociațiile de pacienți, în discursul său din cadrul celei de-a șasea întâlniri a Comunității Asociațiilor de Pacienți. Evenimentul a fost organizat pe 19 septembrie, la Hotel Pullman, din Capitală, de Oameni și Companii.

”Misiunea SNMF este promovarea, în rândul membrilor săi, a celor mai bune practici medicale, având la bază criterii științifice, de calitate și costeficiență cu scopul împlinirii, la cele mai înalte standarde, a nevoilor de sănătate ale pacienților și ale comunității. Creșterea imaginii specialității și valorizarea practicianului de medicină de familia”, a mai arătat Daciana Toma.

În ceea ce privește strategia SMNF, în perioada 2018-2022, Daciana Toma a vorbit despre promovarea de parteneriate cu asociațiile de pacienți (acțiuni comune), îmbunătățirea imaginii MF, discuții comune la CNAS pentru servicii decontate, elaborare de materiale informative și cercetări de piață cu privire la serviciile pacienților.

În jur de o sută de pacienți și reprezentanți ai autorităților au participat la întâlnirea Comunității Asociațiilor de Pacienți, parte a programului de Management Modern dedicat asociațiilor de pacienți din întreaga țară. Programul este dezvoltat de Oameni si Companii, cu sprijinul Farmexpert, începând din anul 2015. De-a lungul celor trei ani, s-au alăturat acestui program și alte companii precum Novo NordiskPfizerAntibiotice sau Unifarm.

Comunitatea Asociațiilor de Pacienți (CASPA) înrolează în prezent 235 de asociații de pacienți din toată țara, asociații care sunt active și prezente la toate activitățile din cadrul Comunității.