Mesajul lui Dan Răican – Președintele Asociației Anti-Parkinson, cu ocazia Zilei Internaționale a Creierului (22 iulie)

 

“Creierul  este singura structura care nu doare. Cind mi-a fost deschis  cu o bormasina am auzit pentru prima data cum vorbeste Creierul. Este ca un ocean care vuieste. In cele doua operatii pe care le-am facut, care au fost extraordinar de dificile si acum, daca as sti ca trebuie sa ma mai operez o data, n-as ezita, desi operatiile pe creier sunt o barbarie. La prima, am stat 8 ore treaz si constient, cu capul imobilizat intr-o coroana prin 2 suruburi strinse cu chei speciale, ca si Isus rastignit pe cruce. Acum am fire in creier si un aparat la piept, care ma ajuta sa ma misc cat de cat normal. La jumatatea operatiei, am fost intrebat daca mai rezist, daca sa mai continue sau nu. Si am zis da. Nu mai voiam sa ma intorc pe pamant asa. A fost teribil, dar mai speram. Toata viata mea mi s-a aratat ca dupa bine vine si rau, dupa rau vine bine. Nu poti sti ce se va intampla maine. Pot eu sa stiu care e voia lui Dumnezeu? Invat acum ca un copil sa traiesc. Sunt ca un spectator la viata mea, pe care o traiesc fara sa ma mai consum. Si descopar ca viata are atata laturi pentru care eram complet orb inainte

La mine in casa, candela arde pentru toti, tot timpul, Dumnezeu find  o chestiune personala. E Dumnezeul fiecaruia. Al meu e ca un prieten, ca un  inger bun, care m-a aparat de multe ori, m-a salvat din tot felul de accidente. In rest, toate care mi se intampla sunt doar intamplari, pentru care nu e nimeni de vina.

Este luna mai…. da, poate chiar 9, 10, 11 mai… nu mai conteaza! Niciodata nu mi-a placut  aceasta luna a anului… ”Luna florilor”?… Nu mi-a placut nici acum un an, nici acum doi ani… si uite asa… Nu mai simt “mirosul florilor”de vreo 17  ani. 17  ani de cand sunt bolnav de Parkinson, in care am fost nevoita sa uit tot ce-a lasat Dumnezeu mai frumos pe Pamant: parfumuri, miresme, arome, culori…

Si dupa 14 ani Asociatia Antiparkinson a reusit sa aiba toate procedeele de tratament, urmind ca APAMORFINA sa fie cireasa de pe tort in tratamentul bolii Parkinson.

Astazi, cand sarbatorim World Brain Day, suntem mindri ca un copil roman a desenat sigla zilei creierului, sarbatorita in toata lumea!”

 

De profesie inginer, Dan Răican este cunoscut pentru lupta sa purtată pentru drepturile bolnavilor de Parkinson din România. Președinte al Asociației „AntiParkinson” Deva, înființată în anul 2006, Dan Răican a inițiat și organizat, de-a lungul timpului, mai multe acțiuni și campanii pentru a veni în sprijinul celor suferinzi. El este și organizatorul mai multor conferințe între medici și pacienți, a scris mai multe cărți, pe una dintre ele denumind-o chiar „Stop, Parkinson!”. În același timp, a reușit să înființeze în țară mai multe structuri ale organizației pe care o conduce.