Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a declarat miercuri că în oncologie există o subdimensionare a resursei umane.

„În oncologia românească există o subdimensionare a resursei umane. Vorbim de oncologia medicală unde avem numai 580 de medici, în hemato-oncologie 320, radioterapie 194 de medici, iar în onco-hematologie pediatrică numai 18 medici. Mult mai îngrijorător este distribuţia neomogenă a acestor specialişti. Marea majoritate a acestor medici, peste 60%, sunt concentraţi în zonele universitare: Bucureşti, Cluj, Dolj, Iaşi, Timiş, Sibiu şi Mureş. Dacă vorbim de hematologie, cinci judeţe nu au niciun hematolog, 7 judeţe au un singur hematolog, 10 judeţe au doi hematologi”, a susţinut medicul.

El a spus că în ultimii 30 de ani s-au făcut „progrese uriaşe” care au îmbunătăţit radical şansa de supravieţuire a pacienţilor bolnavi de cancer.

„În ultimii 30 de ani în oncologie s-au făcut progrese uriaşe care au îmbunătăţit radical şansa de supravieţuire a acestor pacienţi. (…) Cancerul nu este o condamnare. Astăzi putem vorbi deschis cu pacientul nostru. (…) Cel puţin în hematologie avem un model relevant – leucemia mieloidă cronică. O formă de leucemie la care până acum 22 de ani şansa de supravieţuire la cinci ani era de 10%. Astăzi 90% trăiesc la 10 ani. Este un succes fantastic”, a susţinut reprezentantul CMR la evenimentul „Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului în contextul implementării Planului Naţional de Prevenire şi Control al Cancerului”, organizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer. AGERPRES