Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a declarat că unii pacienţi cu mielom sunt diagnosticaţi tardiv, iar alţii deloc, adăugând că există „inechitate” în ceea ce priveşte accesul la diagnostic şi tratament al bolnavilor cu această afecţiune.

„Nu ne putem compara cu ceea ce era acum zece ani. Astăzi avem acces la medicamente aşa cum se întâmplă şi pentru pacienţii din vestul Europei ceea ce este foarte bine. Sigur, avem încă probleme. Avem diagnostic tardiv, avem pacienţi care nu sunt diagnosticaţi. Statistica ne spune că ar trebui să avem în jur de 700 şi ceva de cazuri, aproape 800 de cazuri de mielom multiplu în fiecare an în România. Noi avem în jur de 400. Unde sunt restul? Nu sunt diagnosticaţi, se pierd”, a afirmat Coriu, care este şi preşedintele Societăţii Române de Hematologie.

Potrivit acestuia, există „inechitate” în ceea ce priveşte accesul la diagnostic şi tratament al pacienţilor cu această afecţiune.

„Există inechitate în ceea ce înseamnă accesul la diagnostic şi tratament pentru că, dacă vedem statisticile noastre pe care le facem pentru interes academic, majoritatea pacienţilor sunt din mediul urban. Ce coincidenţă. Credeţi că se îmbolnăvesc mai mult cei din mediul urban? Este vorba despre acces, vorba de acces la sănătate. Aceasta este nu numai în hematologie. Toată medicina românească are această problemă. Când spun inechitate spun că un pacient din altă zonă a ţării nu are aceeaşi şansă la viaţă decât cel care este tratat într-un centru universitar: Bucureşti, Craiova, Cluj, Timişoara, Iaşi”, a arătat medicul, în cadrul unei dezbateri organizate de Societatea Română de Hematologie şi Asociaţia S.O.S. Mielom cu ocazia Zilei internaţionale de acţiune împotriva mielomului.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei S.O.S. Mielom, Camelia Soceanu, deşi pacienţii cu mielom beneficiază de tratamente noi acestea nu vindecă, ci sunt eficiente în „temporizarea” evoluţiei şi ameliorarea bolii.

„Din nefericire, strategiile terapeutice actuale nu comportă un caracter curativ, în sensul că nu sunt susceptibile să vindece efectiv o asemenea afecţiune. Pot fi eficiente însă în temporizarea evoluţiei bolii şi ameliorarea acesteia. De cele mai multe ori, pacientul cu mielom trebuie să meargă la spital pentru tratament. (…) Astăzi ne bucurăm de tratamente noi. Ştim bine că speranţa de viaţă este mai mare. (…) Este necesar să fie aprobate în România cât mai multe studii clinice, pentru că medicamentele noastre sunt foarte scumpe şi fără ajutorul statului nu putem beneficia de acestea. Pacienţii cu mielom rămân dependenţi de spital. Suntem aliniaţi la multe dintre tratamentele europene”, a explicat Soceanu.

Mielomul este o boală malignă având originea în măduva osoasă, caracterizată prin apariţia unor tumori pe oasele late. AGERPRES