Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a declarat, la o dezbatere, că pacienţii şi medicii au nevoie de spitale noi „nu pe hârtie, ci faptic”.

„De ani de zile, cu toţii auzim că avem nevoie de spitale. Auzim că se vor construi spitale, auzim de studii de fezabilitate, auzim de spitale regionale. Dar trist şi extrem de grav este că, iată, în ultimul timp spitalele iau foc la propriu – şi aici vorbim de spitale judeţene, de institute naţionale de referinţă. Pacienţii şi medicii – cu toţii avem nevoie de spitale noi. Iar aceasta este treaba autorităţilor, să înceapă să le construiască nu pe hârtie, ci faptic. Ca preşedinte al CMR, consider că nu mai este timp de planuri şi spitale pe hârtie, este nevoie să începem să săpăm fundaţii pentru noile spitale, poate chiar în curtea spitalelor vechi, ca apoi să transferăm îngrijirea pacienţilor acolo, lăsând în urmă aceste clădiri triste şi învechite, ca nişte relicve ale trecutului sistem de sănătate. Şi asta trebuie să se întâmple acum, anul acesta. Lucrările să se desfăşoare fără oprire până la finalizare, nu să fie oprite pe parcurs”, a afirmat medicul în cadrul conferinţei-dezbatere „Spitalele din România încontro? Actul medical vs. infrastructură”.

El a spus că este nevoie de finanţare, de alocări de resurse, de reglementări care să facă posibile „urgent schimbările”.

„Pacienţii trebuie să se trateze în spitale sigure. Actul medical trebuie să se desfăşoare în spitale sigure. (…) Este nevoie de finanţare, este nevoie de alocări de resurse, este nevoie de reglementări care să facă posibile urgent schimbările în spitale. Aceasta este solicitarea clară a CMR către decidenţi”, a mai spus Coriu. AGERPRES