Inaugurată în februarie 2014 și denumită sugestiv Centrul Medical Focus, secția de onco-hematologie și reumatologie pediatrică din cadrul Spitalului Județean Constanța este singura din regiunea de sud-est a României specializată în diagnosticarea, tratarea și monitorizarea copiilor cu cancer, precum și în susținerea familiilor acestora.

Dobrogea este una din regiunile cu cel mai mare număr de copii diagnosticați cu cancer raportat la numărul total de copii. Cu toate acestea, nu a existat până în 2014, în regiune, nicio secție specializată în tratarea corespunzatoare a copiilor bolnavi de cancer și monitorizarea lor pe termen lung.

Copiii cu afecțiuni oncologice erau îngrijiti în cadrul secției de Pediatrie, aflată la etajul 8 al spitalului, cu funcționalități vechi de 50 de ani, fără circuite distincte, fiind obligați să parcurgă aceleasi trasee cu bolnavii de toate vârstele și cu toate patologiile. Numărul mic de paturi (numai 75 pentru toți copiii și toate afecțiunile pediatrice din județ) făcea ca secția să fie permanent supraaglomerată, pe perioada verii fiind absolut sufocată datorită afluxului suplimentar de pacienți din rândul turiștilor veniți pe litoral în vacanță.

Secția construită deservește copiii diagnosticați cu boli onco-hematologice și reumatologice din județul Constanța, precum și din județele Tulcea, Galați, Brăila și Călărași.

Servicii:

  • Consultații și explorări diagnostice moderne pentru copiii cu boli onco-hematologice, reumatologice și alte boli rare.
  • Tratamente și proceduri în regim de zi, coordonarea asistenței multi-disciplinare și/ sau multi centrice/trans-frontaliere acolo unde este cazul.
  • Servicii de tip “one-stop-shop” – programarea și furnizarea tuturor procedurilor și investigațiilor necesare unui pacient pe parcursul unei singure vizite, pentru a maximiza eficiența timpului petrectut de pacient în centru cu reducerea deplasărilor și a riscurilor pe care acestea le comportă.
  • Monitorizare și consiliere post-terapeutică până la vârsta de 18 ani, orientare și suport pentru servicii medico-sociale de recuperare și (re)inserție socială.
  • Spațiu de joacă pentru copii, precum și suport emoțional, informare și consiliere psihologică pentru familie.
  • Organizarea de evenimente pentru copiii bolnavi și familiile acestora.
  • Organizarea de întâlniri medicale, cursuri și conferințe pentru medici și asistenți medicali cu specialiști din țară și străinătate.

 

Sursa material: Dăruiește Aripi