În timp ce se fac progrese revoluționare în domeniul datelor și al sănătății digitale, este esențial să continuăm să co-creăm pentru a aduce răspunsuri la întrebările ridicate. Lumea generează date în fiecare clipă și oferă informații valoroase care pot împuternici nu doar pacienții, ci și alte părți interesate. Sunt concluziile prezentate la finalul celor patru zile de dezbateri desfășurate în cadrul Congresului Forumului European al Pacienților (EPF) 2021 – transformarea digitală a asistenței medicale, eveniment online desfășurat în perioada 26-29 octombrie 2021. Potrivit lui Marco Greco, președintele EPF, „congresul a fost despre educație, co-creare și oportunitate”.

Digitalizarea sistemelor de sănătate și de îngrijire în lumina COVID-19: care este drumul de urmat și ce rol revine pacienților

În discursul său, dr. Hans Kluge, director regional al OMS pentru Europa, a avertizat asupra riscului de a repeta greșelile care au dus la eșecul inițiativelor de transformare digitală din trecut. El a evidențiat modul în care experiența COVID-19 ar putea fi privită ca un semnal de alarmă pentru a plasa pacienții în centrul inovării în dezvoltarea și utilizarea tehnologiilor digitale și, de asemenea, pentru a spori accesul echitabil la rezultate. În cadrul intervențiilor susținute, speakerii au subliniat faptul că „trebuie să lucrăm împreună pentru a face un viitor mai bun în domeniul sănătății” și au reiterat importanța implicării pacienților, susținând necesitatea de a evita căderea în „capcana sindromului pacientului”, în care există o deconectare între ceea ce cred profesioniștii din domeniul sănătății că știu pacienții și ceea ce știu pacienții cu adevărat. Modul în care adoptarea fără precedent a sănătății digitale în timpul pandemiei a dus la învățăminte-cheie despre inechitatea accesului, prejudecata înnăscută cu privire la acces și incapacitatea de a utiliza în mod eficient datele privind sănătatea atât la nivel individual, cât și la nivel de sistem. În acest sens, este necesar de a menține calitatea datelor introduse și de a permite industriei să se adapteze și să valorifice eficient cantitatea de date.

 

Materialul integral pe politicidesanatate.ro.