Într-o nouă lucrare, publicată în JAMA Network Open, un grup de la centrul de învățare al Universității din Michigan a evidențiat preocupările cu privire la numărul de persoane care își monitorizează singure tensiunea arterială.
Folosind datele colectate din cadrul unui sondaj național, cercetătorii au aflat că, pe lângă faptul că mai puțin de jumătate dintre acești adulți în vârstă își verifică regulat tensiunea arterială, mulți dintre ei nu au fost instruiți să facă acest lucru de către furnizorii de servicii medicale.
Ce este hipertensiunea arterială?
Hipertensiunea arterială este un alt mod de a spune că cineva are tensiune arterială ridicată, iar hipertensiunea arterială poate apărea din mai multe motive.
Când cineva are o alimentație nesănătoasă cu multă sare și grăsimi, aceasta poate contribui la creșterea tensiunii arteriale. De asemenea, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), persoanele cu afecțiuni precum diabetul și obezitatea pot avea tensiune arterială crescută.
Furnizorii medicali măsoară tensiunea arterială cu un tensiometru sau cu manșetă. Oamenii le pot folosi acasă și pentru a-și măsura singuri tensiunea arterială.
Asociația Americană a Inimii descrie următoarele valori ale tensiunii arteriale:
- Valoare normală a tensiunii arteriale este cea care cuprinde valoarea sistolică (numărul superior) mai mică de 120 mmHg și o valoare diastolică (numărul inferior) mai mică de 80 mmHg.
- Tensiunea arterială crescută se înregistrează între 120-129 mmHg și mai puțin de 80 mmHg.
- Hipertensiunea arterială – stadiu 1 apare atunci când tensiunea arterială este de 130-139 mmHg și 80-89 mmHg.
- Hipertensiune arterială – stadiu 2 apare atunci când tensiunea arterială a unei persoane atinge 140 mmHg sau mai mare și 90 mmHg sau mai mare.
Potrivit CDC, aproape jumătate dintre adulții din SUA au hipertensiune arterială. În timp ce mulți oameni ar putea crede că hipertensiunea arterială este o problemă cu care se confruntă numai adulții în vârstă, studii recente arată că afectează și adulții mai tineri – unul din opt adulți cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani are hipertensiune arterială.
CDC raportează că doar 24% dintre adulți au hipertensiunea sub control, iar dacă nu o gestionează, aceasta poate duce la infarct miocardic și/sau accident vascular cerebral.
Din fericire, există o serie de moduri de a gestiona hipertensiunea arterială, inclusiv modificarea dietei, adăugarea de exerciții fizice și administrarea de medicamente pentru tensiunea arterială.
Mai puțin de jumătate dintre oameni își verifică tensiunea arterială în mod regulat
Cercetătorii au analizat sondajul național al Universității din Michigan privind îmbătrânirea sănătoasă, care a fost realizat în ianuarie anul trecut. Aceștia au selectat aleatoriu persoane cu vârste cuprinse între 50 și 80 de ani și le-au evaluat răspunsurile. Acesta este grupul de vârstă cel mai afectat de hipertensiune arterială. Unele informații furnizate de participanți includ înălțimea, greutatea și problemele lor de sănătate.
Potrivit autorilor, problemele de sănătate pe care le-au căutat cercetătorii, includ: accidentul vascular cerebral, boală coronariană, infarctul miocardic, insuficiența cardiacă congestivă, diabetul și boala cronică de rinichi.
În plus, participanții au indicat dacă și-au monitorizat singuri tensiunea arterială, precum și dacă au fost îndemnați de medicul de familie să facă acest lucru.
Aproximativ 48% dintre respondenții care fie au hipertensiune arterială, fie au o afecțiune care poate provoca hipertensiune arterială au raportat că își verifică regulat tensiunea arterială. De asemenea, doar 61,6% dintre acești indivizi au declarat că medicii le-au sfătuit să-și verifice periodic tensiunea arterială.
Autorii studiului au sugerat că „scăderea vizitelor în persoană, la cabinetul medical, cu ajutorul telemedicinei” ar putea fi motivul pentru care mai puțin de două treimi dintre medici au recomandat monitorizarea acasă.
În timp ce aproximativ 75% dintre participanți au raportat că au un dispozitiv pentru a-și monitoriza tensiunea arterială, unii au raportat că nu îl folosesc, iar alții au spus că, în timp ce își folosesc dispozitivul, nu împărtășesc informațiile cu medicii lor.
Monitorizarea tensiunii arteriale este importantă
Rezultatele sondajului subliniază necesitatea ca oamenii să fie mai conștienți privind valorile tensiunii arteriale și să-și îmbunătățească relația cu medicul. Deoarece hipertensiunea afectează oamenii de toate vârstele și are potențialul de a cauza decesul, studiul propune o măsură de sănătate relativ ușor de urmărit, care poate salva vieți.
Dr. Anjali Dutta, un cardiolog la Morristown Medical Center la Atlantic Health System, care nu a fost implicat în acest studiu, declară: „Acesta este un studiu care permite pacienților să participe activ la urmărirea stării lor de sănătate”.
Când a fost întrebat de ce crede că mai puțin de jumătate dintre participanți își monitorizează tensiunea arterială, dr. Dutta a spus: „Mulți pacienți s-ar putea să nu-și poată verifica tensiunea arterială din cauza programelor de lucru aglomerate sau pot avea resurse limitate și nu-și pot permite un astfel de monitor de presiune arterială.”
Cardiologul Vicken Zeitjian, a vorbit despre rezultatele sondajului și a speculat de ce oamenii ar putea să nu își verifice tensiunea arterială.
„Hipertensiunea arterială este adesea asimptomatică, cu excepția cazului în care este extrem de ridicată (descrisă drept „un ucigaș tăcut”), prin urmare mulți pacienți nu o verifică, deoarece nu simt nimic diferit”, a comentat dr. Zeitjian.
Dr. Zeitjian a mai subliniat că uneori medicii nu recomandă pacienţilor să-şi verifice regulat tensiunea arterială dacă aceasta se află într-un interval sănătos atunci când o măsoară la cabinet.
„Conceptul de hipertensiune este lăsat deoparte. Cu toate acestea, avertismentul este că tensiunea arterială fluctuează pe parcursul zilei în funcție de activitate, dietă și nivelul de stres. Este important să aveți o idee despre tensiunea arterială medie de-a lungul zilei, spre deosebire de controalele, realizate rareori la cabinetul unui medic”, a completat dr. Zeitjian.
Dr. Zeitjian a atras atenția și asupra creșterii afecțiunilor cardiace la persoanele mai tinere, fapt ce subliniază importanța monitorizării acasă a tensiunii arteriale pentru toate vârstele.
„Recomand adulților tineri să înceapă și să mențină un stil de viață sănătos, care reduce riscul de boli de inimă. În timp ce genetica este o predispoziție pe care nu o putem controla, există câteva lucruri care țin de noi: dieta, exercițiile fizice (consecvența este cheia), renunțarea la fumat, limitare consumui de alcool și responsabilitatea personală de a monitoriza starea de bine. Examenele fizice anuale sunt importante pentru a ne asigura că anomaliile sunt detectate devreme și că se intervine înainte ca aceste boli cardiace cronice să escaladeze”, concluzionează Dr. Zeitjian.
Sursă: www.medicalnewstoday.com