Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) provoacă factorii decizionali – autorități și medici – la o nouă dezbatere privind situația actuală a accesului la tratament în cazul pacienților cu hepatită din toată țara.

Marinela Debu, președinte APAH-RO: ”Zilnic primim numeroase sesizări legat de dificultățile cu care se confruntă persoanele cu afecțiuni hepatice, mai ales cele în stadii avansate ale bolii. APAH-RO oferă recomandări atunci când este posibil, dar încearcă mai ales să intermedieze relația pacient-medic/autoritate, relație devenită aproape imposibilă în condițiile pandemiei COVID 19. Fiecare bolnav contează având dreptul la tratamentul adecvat stării sale! Un pacient cu o boală virală netratată reprezintă o potențială sursă de infectare pentru întreaga comunitate.

Toate problemele pacienților și soluțiile autorităților și medicilor vor fi dezbătute într-un eveniment ce se va desfășura miercuri, 15 iulie, începând cu ora 11.00, prin intermediul platformei ZOOM. Link acces participare – https://zoom.us/j/97993103262

Evenimentul va fi transmis live și pe pagina Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania.

Principalele teme ale dezbaterii vor urmări:

· Dificultăți în ceea ce privește accesul la tratament

· Exemple concrete din partea pacienților

· Propuneri și soluții prezentate de autorități și medici

· Modificări aduse de CNAS contractelor cost-volum-rezultat

· Constituirea Comisiei de experți pentru afecțiuni hepatice și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a acesteia

· Impactul pandemiei COVID-19 asupra desfășurări programului cu tratament fără interferon și dificultățile apărute în:

· Procesul de testare și diagnosticare

· Intrarea pe tratament

 

Iși vor exprima punctele de vedere:

· Marinela Debu, președinte APAH-RO

· Adela Cojan, președinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate

· Prof. dr. Anca Trifan, medic specialist gastroenterologie, şef Secţia Clinică Gastroenterologie II, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ”Sf. Spiridon”

· Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”