În cadrul Conferinței de presă organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului de către Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) autorități din domeniul Sănătății, medici specialiști și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți au subliniat în mod special necesitatea prevenirii diabetului zaharat prin adoptarea unui stil de viață sănătos, precum și importanța depistării la timp a acestei patologii.

În ultimii ani, numărul persoanelor cu diabet zaharat a crescut la nivel mondial. Prevalența acestei afecțiuni urmează un trend ascendent, estimându-se că în anul 2030, 643 de milioane de persoane vor fi deja diagnosticate cu diabet la nivel mondial, respectiv 67 de milioane de persoane, la nivel european. Estimările Federației Internaționale de Diabet pentru anul 2045 sunt și mai sumbre, preconizând că numărul persoanelor cu diabet să depășească 783 milioane, adică 12,2% din populația globală, respectiv să atingă aproape 70 de milioane de persoane, reprezentând 10,2% din populația europeană“, a declarat Prof. Dr. Gabriela Radulian, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

În lipsa diagnosticării precoce sau a respectării indicațiilor de tratament și a optimizării stilului de viață recomandat de specialist, diabetul zaharat determină o serie de complicații grave, precum: neuropatie, retinopatie, boală cronică renală, afecțiuni cardiovasculare.

Prevenția nu este o activitate care se face doar prin implementarea unor măsuri prin care medicii de familie să dea sfaturi. Acest lucru are un impact limitat. Dacă vrem să controlăm, abordarea trebuie să fie diferită. Școala și educația este răspunsul corect. Dacă acest lucru se va face cum trebuie vom dezvolta comportamente nutriționale sănătoase și multe alte lucruri care previn îmbolnăvirile“, a declarat Prof. Dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Conform ultimelor date, în România 1 din 12 adulți are diabet, în timp ce media europeană este de 1 din 11 adulți. Se estimează că una din două persoane nu știe că are diabet. Mai mult, 7 din 10 români ajung la medic în stadii avansate ale bolii.

Am decis cu doamna profesor Radulian să lansăm împreună un task force, o inițiativă care va avea rolul de a facilita un acces cât mai echitabil la servicii medicale. Îi mulțumesc doamnei profesor Radulian că a acceptat să conducă acest task force. Vom stabili împreună obiective clare și transparente pentru toți pacienții cu diabet din România“, a declarat Dr. Andrei Baciu, președintele CNAS.

Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat trebuie să respecte întocmai tratamentele prescrise și recomandările medicilor specialiști, pentru a evita apariția unor complicații grave ale acestei patologii.

Este binevenit un cadru legislativ dedicat, un program de prevenție cu intervenții definite în scopul contracarării riscului de îmbolnăvire prin diabet zaharat cu strategii pentru întârzierea complicațiilor cronice. Este o luptă comună atât pentru autorități, cadre medicale, pacienți, societatea civilă, pentru că, altfel, nu vom putea ajunge la rezultatele așteptate. Domnul Prim-ministru Marcel Ciolacu și echipa sa vor fi parteneri reali și responsabili pe acest drum, iar ușa va fi deschisă permanent pentru dialog și identificarea soluțiilor cele mai bune pentru pacienți și familiile lor“, a declarat Dr. Carmen Orban, consilier de Stat, Cancelaria Prim-ministrului.

Obiectivul OMS în acest an este de a evidenția necesitatea unui acces echitabil la îngrijiri esențiale, inclusiv prin conștientizarea modalităților prin care persoanele cu diabet pot reduce riscul de complicații și de a menționa, totodată, experiențele persoanelor cu toate formele de diabet pentru a-i ajuta pe cei afectați să ia măsuri, inclusiv de a căuta și de a obține îngrijirea necesară“, a declarat Dr. Caroline Clarinval, Șefa Biroului de țară al OMS în România.

Sunt lucruri care se pot face foarte ușor. Orice diagnostic precoce în diabet înseamna că prevenim complicațiile. Depinde doar de noi. Am auzit de boală, trebuie să aruncăm mesajele care spun că diabetul se vindecă. Să nu ne luăm după ce citim pe rețelele de socializare, ci după doctori. Încă mai avem doctori. Medicina de familie este placa turnantă în sănătate. Avem programe de sănătate și specialiștii de bună calitate în România“, a declarat Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, președintele Comisiei de Sănătate din Senat.

Este esențial să înțelegem impactul dramatic al creșterii incidenței diabetului asupra individului, asupra sistemului de sănătate și asupra societății în ansamblu. Această problemă necesită o abordare multidisciplinară și integrativă, precum și un angajament solid intersectorial pentru a acționa imediat“, a declarat Dr. Diana Loreta Păun, consilier Prezidențial.

Sunt bucuros că putem să discutăm despre informare și educare. Vorbim de boli, de tratamente, cum prevenim să nu fim pacienți . Am uitat să-i dăm copilului câte un măr, dar îi dăm bani pentru energizante. Trebuie să investim mai mult în educația populației. În România, programul Național de Diabet a cunoscut o îmbunătățire reală, există pompele de insulină și senzorii, dar tot mai sunt multe de făcut“, a declarat Radu Gănescu, președinte COPAC.

Diabetul are un cumul de factori de risc și trebuie să educăm pacienții asupra stilului de viață. Există dezinteres din partea populației pentru examinările preventive și trebuie să schimbăm acest lucru. Dar este nevoie și de o educație a medicilor referitoare la modul în care îngrijim și comunicăm cu pacienții. Fii schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume!“, a declarat Dr. Daciana Toma, Coordonatorul Grupului de Lucru Diabet Zaharat, Nutriție.

La finalul conferinței, Prof. Dr. Gabriela Radulian, președintele SRDNBM, a anunțat demararea unei campanii de informare și educare a populației pe tema diabetului zaharat, realizată în parteneriat cu Antena 3 Cnn și intitulată: DIABET FĂRĂ COMPLICAȚII. Începând cu data de 15 noiembrie, timp de 10 zile (100 de difuzări), vor fi difuzate 30 de materiale video, realizate cu participarea medicilor specialiști membri ai SRDNBM. Materialele conțin informații și sfaturi utile pentru persoanele cu diabet, cât și pentru prevenirea și diagnosticarea precoce a acestei patologii.

O mare parte din populație ajunge la medic doar atunci când simte că are o problemă de sănătate. Dar, cum diabetul, de cele ai multe ori se instalează fără simptome, mulți ajung să fie diagnosticați abia atunci când apar complicațiile. SRDNBM a demarat această campanie pentru a determina populația să se prezinte la medic pentru controalele de rutină, pentru a realiza screeningul diabetului zaharat, monitorizarea acestuia, astfel încât să se reducă riscul apariției complicațiilor“, a declarat în finalul conferinței Prof. Dr. Gabriela Radulian, Președintele SRDNBM.

Începând cu anul 1991, ziua de 14 noiembrie este dedicată luptei împotriva diabetului zaharat, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Începând cu anul 2007, a devenit zi oficială a Națiunilor Unite, prin adoptarea unei Rezoluții a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din decembrie 2006