Prematurii din România se confruntă cu lipsa de spațiu suficient în secții, atât pentru ei, cât și pentru includerea părinților în îngrijirea lor, cu accesibilitatea în secțiile prea mici și prea puține la nivel național, cu transportul neonatal insuficient, cu lipsa echipamentelor și a consumabilelor din secții și lista poate continua. În plus, terapia intensivă neonatală este discriminată față de terapia intensivă de adulți. Toate aceste probleme au fost semnalate de Diana Gămulescu, Președinte, Asociația Prematurilor, într-un interviu pentru platforma Caspa.ro, a cărui concluzie a fost că: ”prematurii chiar reprezintă un grup vulnerabil, dezavantajat și discriminat”.

 

Proiecte cu nevoie de finanțare

”Prematuritatea are impact atât în rândul nou-născuților, cât și al părinților sau al cadrelor medicale. Noi încercăm să le abordăm pe toate, prin programele sau proiectele noastre. Ca organizatație caritabilă, încercăm să sprijinim cum putem. Prematurii chiar reprezintă un grup vulnerabil, dezavantajat și discriminat, iar cei care doresc să susțină derularea de proiecte caritabile și de campanii umanitare implementate de Asociația Prematurilor pot dona în contul: RO68BTRLRONCRT0411176001 deschis la Banca Transilvania sau pot completa formularul 230 de redirecționare a impozitului pe venit, aferent anului 2020, către organizația noastră”, a arătat Diana Gămulescu.

”Vom continua strângerea de fonduri pentru achiziția de echipamente pentru terapie intensivă neonatală și donare, acolo unde este cea mai mare nevoie, la nivel național. De asemenea, vom continua programele de suport pentru părinți, de informare și educare continuă și ne propunem să extindem impactul în rândul societății civile, prin proiectele Asociației Prematurilor”, a mai spus liderul asociației.

Reforma legislativă, o necesitate

În ceea ce privește măsurile legislative, necesare pentru redresarea lucrurilor din acest domeniu, Diana Gămulescu a vorbit despre faptul că reformarea sistemului ar trebui să includă și părinții în procesul de îngrijire, ceea ce spune că ar oferi avantaje imense, din toate punctele de vedere: reducerea zilelelor de spitalizare, prin îmbunătățirea stării de sănătate a nou-născutului, reducerea costurilor pentru sistemul public de sănătate, sprijinirea cadrelor medicale în procesul de tratare a micilor pacienți, cu impact emoțional și psihologic imediat, dar și pe termen lung.

”Un deziderat este ca Asociația Prematurilor, ca reprezentant relevant al pacienților prematuri din România, să formeze o echipă cu reprezentanții Ministerului Sănătății sau să facă parte din alte grupuri de lucru, în beneficiul progresului și al abordării integrative în îngrijirea nou-născutului. Am foarte multe idei, dar toate au nevoie să fie discutate, analizate și apoi să fim parte din procesul de implementare”, a mai spus Diana Gămulescu.

 

Premiul CESE pentru solidaritate civilă

Eforturile asociației au fost răsplătite, recent, prin acordarea premiului CESE pentru solidaritate civilă. ”Este, în primul rând, o mare onoare, mai ales după un proces așa lung și de riguros de validare, din partea membrilor juriului din Comitetul European. Ne bucurăm că pentru ei au contat eforturile unei organizații mici, în timpul pandemiei, pentru maternități, cadre medicale și nou-nascuți, pentru secțiile de neonatologie. Mă bucur că am pus reflectorul, la nivel internațional, și pe alte ramuri din medicină, care au nevoie de interes public, sprijin, inclusiv financiar sau de donații. Apoi, trebuie să recunosc că nu ne așteptam la un val așa mare de atenție și de interes pentru activitatea noastră, pentru prematuritate, în general. Le suntem recunoscători tuturor celor care ne-au scris, ne-au felicitat și intervievat sau care au scris despre această distincție primită”, a conchis reprezentanta Asociației Prematurilor.