Consilierul prezidenţial Diana Păun a declarat marţi că este esenţial ca persoanele afectate de HIV să fie păstrate în centrul atenţiei, iar strategiile în acest domeniu să fie adoptate în funcţie de evaluările privind categoriile de risc.

„Tratamentul antiretroviral reprezintă unul dintre cele mai semnificative progrese în domeniul medical, extinzând semnificativ speranţa de viaţă a celor infectaţi cu virusul HIV. (…) Pentru a asigura o calitate a vieţii sporită este esenţial să ne concentrăm asupra responsabilităţii în procesul de îngrijire. Implementarea măsurilor menite să reducă birocraţia şi să eficientizeze accesul la medicamente sunt piloni esenţiali în această direcţie. Este esenţial să păstrăm persoanele afectate de HIV în centrul atenţiei noastre adoptând strategiile în funcţie de evaluările privind categoriile de risc”, a declarat Păun la dezbatere organizată de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA „Calitatea vieţii PLHIV în România”.

Potrivit consilierului prezidenţial, adoptarea strategiei dedicate acestui domeniu reprezintă „un pas extrem” de important, însă succesul acestei strategii depinde de angajamentul autorităţilor în implementare, în monitorizare atentă a indicatorilor de rezultat, dar şi de finanţare.

„Este vital să menţinem accesul la îngrijirile de rutină pentru persoanele afectate de HIV. În paralel, prevenţia şi educaţia pentru sănătate trebuie să rămână priorităţi importante iar diagnosticarea precoce să fie promovată pentru controlul evoluţiei bolii şi prevenirea transmiterii la persoanele sero-negative”, a spus Diana Păun. AGERPRES