Investiţia în prevenţie şi educaţie pentru sănătate rămâne fundamentul unei societăţi sănătoase şi reziliente pe termen lung, a declarat consilierul prezidenţial Diana Păun, la evenimentul „ThinkHealth 2023/Instalarea în viitor”, organizat la Parlament.

„Prevenţia este cheia şi răspunsul cel mai ieftin şi mai eficient. Pentru aceasta este important să menţinem încrederea publicului în sistemul sanitar, o mare problemă în România. Pentru aceasta cred că sunt necesare două elemente: creşterea nivelului de educaţie pentru sănătate al populaţiei şi, totodată, creşterea conştientizării publice pentru a combate dezinformarea, fake news-urile şi discursul urii. (…) Construcţia în logica de mâine trebuie să pună accent pe educaţie pentru sănătate – este tema prioritară a Administraţiei Prezidenţiale şi a preşedintelui Iohannis care în fiecare discurs în domeniul sănătăţii aminteşte de importanţa acestei teme. Investiţia în prevenţie şi educaţie pentru sănătate rămâne fundamentul unei societăţi sănătoase şi reziliente pe termen lung”, a susţinut Diana Păun.

Potrivit medicului, o a doua prioritate a sistemului medical o reprezintă sănătatea mintală. „A doua prioritate pe care mi-o asum este sănătatea mintală. Trebuie să ne concentrăm asupra responsabilizării societăţii în ceea ce priveşte sănătatea mintală, o temă despre care nu prea se vorbeşte în România, deşi ea constituie prioritate a OMS şi a Comisiei Europene. (…) A treia direcţie pe care o consider absolut necesară porneşte de la ideea că sănătatea nu este o problemă izolată, ci are implicaţii profunde asupra tuturor politicilor noastre, aşa cum s-a văzut. De aceea, abordarea One Health este absolut esenţială, pentru că sănătatea noastră este strâns legată de sănătatea mediului şi a ecosistemelor în care trăim”, a explicat consilierul prezidenţial. AGERPRES