Consilierul prezidenţial Diana Păun a declarat că priorităţile de dinaintea pandemiei trebuie puse din nou pe agenda publică a sistemului sanitar din România, printre acestea aflându-se rezistenţa la antibiotice, sănătatea mintală şi prevenţia.

„Rezistenţa la antibiotice este una dintre ele. Dar mai sunt şi alte linii: sănătatea mintală – o problemă căreia i s-a acordat foarte puţină importanţă în ultimii ani România; cancerul – pandemia tăcută trebuie combătută. Şi prevenţia. E important să previi bolile, să te protejezi de factorii de risc. Faptul că populaţia României consumă antibiotice fără prescripţie e un element care ţine de educaţia pentru sănătate”, a afirmat Păun la dezbaterea online „Doi ani de la primul lock-down. Riscuri şi ameninţări de sănătate în era post-COVID”.

Consilierul prezidenţial a menţionat că pandemia a adus şi „infodemia”, oamenii fiind „invadaţi de ştiri false”. „E greu să selectezi informaţiile reale. Asta ţine tot de capacitatea noastră, educaţia noastră, de posibilitatea fiecăruia de a selecta din surse ştiinţifice, din surse valide, informaţiile necesare pentru propriul stil de viaţă. Dar eu am convingerea că populaţia României se îndreaptă spre o direcţie bună şi acest lucru e dovedit de faptul că, în majoritate, modul în care cetăţenii României au răspuns la măsuri nepopulare – şi acum sunt persoane care poartă pe stradă mască – lumea a înţeles cât de important este să se protejeze, ceea ce înseamnă că am reuşit să trecem în majoritate peste informaţiile false, peste ştirile panicarde şi putem să luăm decizii corecte (…) Este o altă lecţie a pandemiei pe care trebuie să o valorificăm”, a adăugat Diana Păun. AGERPRES