Consilierul prezidenţial Diana Păun a evidenţiat că sănătatea femeii reprezintă un pilon fundamental al bunăstării şi al unui viitor durabil, pledând pentru dezvoltarea de politici care să răspundă nevoilor specifice de sănătate ale femeilor.

„Sănătatea femeii, pilon fundamental al bunăstării şi al unui viitor durabil. Organizarea conferinţei sub egida Administraţiei Prezidenţiale demonstrează angajamentul instituţiei în promovarea acestor iniţiative care susţin ca fiecare femeie să aibă şansa de a trăi o viaţă sănătoasă şi de a beneficia de servicii medicale de calitate. Este esenţial să dezvoltăm politici, practici care să răspundă nevoilor specifice ale femeilor în ceea ce priveşte sănătatea. Abordarea sănătăţii femeilor nu implică numai aspecte medicale, ci şi sociale, culturale, economice şi psihologice. Aceasta înseamnă acces echitabil la servicii de sănătate reproductivă, la prevenirea şi tratarea bolilor cronice care afectează femeile în mod particular şi la promovarea unui stil de viaţă sănătos”, a afirmat Păun, joi la conferinţa „Sănătatea femeii – Gender medicine. Politici şi strategii eficiente”, organizată, la Palatul Parlamentului, sub egida Administraţiei Prezidenţiale.

Ea a punctat că diferenţele de gen în domeniul sănătăţii mintale sunt semnificative şi necesită atenţie specială.

„Este crucial să dezvoltăm o reţea integrată de servicii specializate de sănătate mintală, precum centrele de consiliere şi de terapie care să se concentreze pe situaţii specifice femeilor cum ar fi depresia post-partum, sau traumele legate de violenţa domestică şi, de ce nu, tulburările de alimentaţie pe care le constatăm din ce în ce mai frecvent. Trebuie să fim atenţi la dimensiunea de gen în cercetarea şi practica medicală, pentru că diferenţele între sexe pot influenţa modul în care bolile sunt diagnosticate şi tratate, iar ignorarea acestor diferenţe poate duce la practici medicale ineficiente şi inechitabile”, a adăugat Păun.

Consilierul prezidenţial a subliniat că „femeile sănătoase susţin familiile, comunităţile mai puternice şi o societate incluzivă şi durabilă”. AGERPRES