Una dintre lecţiile importante ale pandemiei cu noul coronavirus este faptul că sistemul de sănătate ar trebui consolidat, a declarat consilierul prezidenţial Diana Păun, în cadrul videoconferinţei „Sănătate şi Farma”.

„Una dintre lecţiile importante ale crizei sanitare este faptul că sistemul de sănătate ar trebui consolidat. Aceste subiect trebuie să fie prioritar pe agenda reconstrucţiei. Sănătatea s-a dovedit a fi deosebit de importantă pentru noi toţi iar sistemul sanitar este unul din sistemele de răspuns la criză. Cred că este important în primul rând să îi consolidăm capacitatea de a asigura în primul rând aprovizionarea, distribuţia de medicamente, materiale sanitare”, a afirmat Păun.

Potrivit medicului, este foarte importantă investiţia în cercetare.

Diana Păun a spus că trebuie profitat la maximum de oportunităţile de finanţare europeană din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sau din programele operaţionale.

„Cred că este foarte important să consolidăm investiţia în cercetare, care este un element central pentru performanţă şi sustenabilitate. Prin eforturile conjugate ale cercetătorilor din întreaga lume, s-a ajuns la performanţa de a se crea atât de repede vaccinuri şi iată, până la urmă, vaccinarea a fost unul din modurile de a ieşi din pandemie. Transformarea digitală rapidă, asigurarea fluxurilor de îngrijire (…), trebuie să punem accent pe investiţii pentru îngrijiri în comunitate, la domiciliu. (…) Una din lecţiile pe care trebuie să ne-o însuşim este de a profita la maximum de oportunităţile de finanţare europeană din PNRR sau din programe operaţionale, pentru că acestea ne oferă susţinerea financiară pentru aplicarea acestei direcţii. Pentru aceasta este nevoie de înţelegerea exactă a acestor probleme şi de implicare intersectorială, pentru a pune consecvent în aplicare toate aceste lecţii”, a susţinut consilierul prezidenţial. AGERPRES