Consilierul prezidenţial Diana-Loreta Păun a pledat, luni, pentru debirocratizarea sistemului de sănătate şi adoptarea măsurilor necesare pentru a se putea oferi pacienţilor posibilitatea de a accesa noi dispozitive, noi medicamente şi noi tratamente.

„De aproape doi ani, pandemia COVID-19 a avut un impact devastator care se resimte la nivelul întregii societăţi. Şi, din păcate, această criză este generată de superficialitatea investiţiei în două domenii esenţiale pentru bunăstare sănătatea şi educaţia”, a afirmat Diana Păun, la lansarea Barometrului de Sănătate Publică, ediţia decembrie, de către Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” şi Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, sub egida Secţiei de Ştiinţe Medicale.

Ea a subliniat că studiul confirmă aceste afirmaţii şi indică faptul că pandemia de COVID-19 a adus în atenţie o necesitate „ignorată” nu doar de România, ci la nivel global, aceea de a investi mai mult în sistemul de sănătate, în infrastructura medicală de înaltă performanţă şi adaptată cerinţelor tehnologice actuale.

Pacienţii români au dreptul fundamental la o îngrijire optimă, iar sistemul de sănătate trebuie să ofere pacienţilor posibilitatea de a accesa noi dispozitive, noi medicamente şi noi tratamente, care, pentru mulţi dintre ei, reprezintă singura şansă la supravieţuire”, a explicat consilierul prezidenţial.

Diana Păun a evidenţiat ca esenţială continuarea demersurilor de debirocratizare în sistemul de sănătate şi adoptarea măsurilor necesare pentru a crea premisele pentru îmbunătăţirea accesului pacienţilor la cele mai noi rezultate ale progresului şi cercetării medicale.

În acelaşi timp, aşa cum arată şi concluziile studiului, este esenţială investiţia în educaţia pentru sănătate, în alfabetizarea sanitară, pentru restabilirea încrederii pacientului în sistemul de sănătate, astfel încât acesta să înţeleagă beneficiile ştiinţei şi ale cercetării medicale şi să nu cadă în capcana dezinformării, cum, iată, s-a întâmplat. Sper ca recomandările care vor rezulta din dialogul de astăzi să ghideze direcţiile de reconstrucţie a sistemului sanitar, având ca obiectiv final sănătatea şi, bineînţeles, bunăstarea noastră a tuturor”, a spus Păun.

Potrivit consilierului prezidenţial, realizarea Barometrului de Sănătate Publică arată preocuparea constantă a Academiei Române asupra unor teme care generează interes la cel mai înalt nivel, demonstrând că instituţia rămâne un partener strategic al autorităţilor în abordarea provocărilor societale.

Barometrul de Sănătate Publică reprezintă, într-adevăr, o resursă strategică pentru fundamentarea direcţiilor de acţiune pentru perioada următoare. (…) Acest studiu care reflectă realitatea interacţiunii pacientului cu sistemul de sănătate să reprezinte un punct de plecare esenţial pentru reformă, pentru că orice intervenţie care se doreşte a îmbunătăţi rezultatele de sănătate trebuie să corespundă, în primul rând, nevoilor pacientului”, a transmis Diana Păun. AGERPRES