Directorul în cadrul Ministerului Sănătăţii Monica Isăilă a afirmat că se va asigura în continuare finanţarea pentru tratament bolnavilor de tuberculoză multidrog rezistentă.

„Orice proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile, indiferent de tipul lui, are obligaţia de a asigura sustenabilitatea rezultatelor proiectului pentru o perioadă de 5 ani. Statul român are obligaţia de a continua obţinerea rezultatelor similare”, a spus Isăilă.

Potrivit acesteia, inclusiv pe zona de fonduri europene nerambursabile există finanţări ulterioare în domeniul tuberculozei.

„Raportându-mă strict la această obligaţie pe care o are statul sau beneficiarul proiectului în a continua implementarea, asigurarea sustenabilităţii proiectelor finanţate, pot să vă spun că este prevăzut de regulamentele europene în vigoare şi de aceste acorduri semnate de România şi statele finanţatoare ca în situaţia în care unul dintre statele membre nu îşi continuă sustenabilitatea prin asigurarea de măsuri similare şi prin finanţarea cum avem în cazul de faţă de tratament, are obligaţia de a rambursa toţi banii care au fost finanţaţi pentru intervenţia respectivă. În discuţiile cu partenerii noştri norvegieni pentru un nou program dedicat sănătăţii finanţat din cea de-a treia contribuţie financiară norvegiană, inclusiv domeniul tuberculozei va fi în discuţie pentru asigurarea acestei sustenabilităţi. Din această perspectivă ne-am asigurat că va exista continuitate şi va exista o asigurare a sustenabilităţii ulterioare”, a precizat directorul în MS.

Vicepreşedintele Asociaţiei pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, Ştefan Răduţ, a declarat vineri că pacienţii cu tuberculoză multidrog rezistentă au acces la cele mai bune tratamente din lume, însă nu toate judeţele pot acoperi acest tratament. El spunea că finanţarea tratamentului pentru pacienţii cu tuberculoză multidrog rezistentă se face cu ajutorul proiectului din fonduri norvegiene care se va finaliza la sfârşitul acestui an.

„La nivelul ţării sunt până în 200 de pacienţi cu tuberculoză multidrog rezistentă nou diagnosticaţi în fiecare an. (…) În momentul acesta toată lumea spune că apar din ce în ce mai multe cazuri şi anul acesta este posibil să sărim de 200 de pacienţi. (…) Tratamentul asigurat din granturi norvegiene se asigură pentru toţi pacienţii care au nevoie, din toată ţara. Proiectul pe fonduri norvegiene se va termina în decembrie 2023 şi de atunci nu ştim dacă vor mai exista fonduri pentru tratament”, semnala Răduţ. AGERPRES