Marți, 17 septembrie, chiar de Ziua Mondială a Siguranței Pacientului discutăm alături de reprezentanți ai autorităților, parlamentari, specialiști și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți din întreaga țară despre ”Siguranța Pacientului: Îmbunătățirea diagnosticării pentru siguranța pacientului”. Conferința va avea loc online, începând cu ora 12.00, iar înscrierile sunt deschise aici: https://www.caspa.ro/conferinta-nationala-zmsp-caspa-2024/.

Înființată în anul 2019 cu prilejul celei de- a 72-a Adunări Mondială a Sănătății, prin adoptarea rezoluției WHA72.6 – „Acțiune globală privind siguranța pacienților” și celebrată anual la 17 septembrie, Ziua Mondială a Securității Pacienților este piatra de temelie a acțiunilor pentru promovarea sănătății și siguranței globale. Ea se bazează ferm pe principiul fundamental: Mai întâi nu face rău!. Obiectivele Zilei Mondiale sale sunt de a crește gradul de conștientizare și implicare a publicului și de a spori global înțelegerea și implicarea statelor pentru solidaritatea globală și promovarea siguranței pacienților.

În fiecare an, o nouă temă este selectată pentru Ziua Mondială a Siguranței Pacienților pentru a evidenția un domeniu prioritar al siguranței pacienților, care necesită acțiuni urgente și concertate. Recunoscând importanța critică a diagnosticelor corecte și în timp util în asigurarea siguranței pacientului, „Îmbunătățirea diagnosticării pentru siguranța pacientului” a fost selectată ca temă pentru Ziua Mondială a Securității Pacienților în anul 2024.

Planul de acțiune global încurajează țările să adopte strategii care reduc erorile de diagnostic, care apar adesea dintr-o combinație de factori cognitivi și de sistem care influențează recunoașterea semnele și simptomele cheie ale pacienților, precum și interpretarea și comunicarea rezultatelor testelor. Un diagnostic eronat este eșecul de a stabili o explicație corectă și în timp util a problemei de sănătate a pacientului, care poate include diagnostice întârziate, incorecte sau ratate, sau eșecul de a comunica pacientului explicația potrivită.

Iar magnitudinea erorilor de diagnosticare este profundă, reprezentând aproape 16% din erorile prevenibile în sistemele de sănătate.

Vă așteptăm marți, 17 septembrie la o discuție privind îmbunătățirea siguranței pacientului, online, pe platforma Zoom. Înscrierile sunt deschise aici: https://www.caspa.ro/conferinta-nationala-zmsp-caspa-2024/. 

 

Conferința Comunității Asociațiilor de Pacienți Caspa.ro este una din activitățile tradiționale ale comunității Caspa.ro. Ediția din 17 septembrie este organizată de Oameni și Companii, cu susținerea partenerului instituțional ANMCS – Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și a partenerilor UCB PharmaAlliance Healthcare România și Alphega Farmacie. 

Dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2015, cu scopul de a sprijini și de a crește vizibilitatea comunității de pacienți din România, comunitatea CASPA a reușit reunirea membrilor săi în activități diverse, iar din anul 2017 beneficiază și de propria platformă digitală, www.caspa.ro.