„Fistula pancreatică postoperatorie după rezecțiile pancreatice” a fost tema webinarului organizat de Asociația Română de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică și Transplant Hepatic, care a avut loc pe 23 februarie și transmis pe platforma www.chirurgiehbp.ro.

Întâlnirea a fost creditată EMC, iar invitatul ediției a fost Dr. Alexandru Martiniuc, Medic Specialist, Chirurgie generală, Spitalul “Sfânta Maria”, București.

În discursul său, lectorul a precizat că „Fistula pancreatică postoperatorie (POPF) reprezintă o complicație cu un spectru clinic variat și deseori imprevizibil. POPF este responsabilă de morbiditatea semnificativă, după toate tipurile de rezecții pancreatice. La pacienții cu ADKP, POPF s-a asociat cu rezultate nefavorabile, din punct de vedere oncologic. Până în anul 2005 nu a existat o definiție clară și universal acceptată, precum și un sistem de raportare a fistulei pancreatice postoperatorii. S-a estimat că existau un număr de 26 de definiții diferite pentru fistula pancreatică postoperatorie, iar aplicarea acestora, pe același lot de pacienți, rezulta într-o incidență care varia între 10% și 29%. Mecanismele fiziopatologice ale fistulei sunt puțin studiate în literatură. POPF după DPC s-a presupus a fi consecința pierderii integrității mecanice a anastomozei pancreato-enterale|gastrice. Multitudinea de tipuri de anastomoză și artificiile tehnice utilizate și publicate pentru ameliorarea acestei complicații nu s-au dovedit eficiente în scăderea semnificativă a incidenței și severității.”

Pe site-ul www.chirurgiehbp.ro, puteți găsi materiale didactice interesante despre chirurgia hepatică, chirurgia biliară, chirurgia pancreatică, transplantul hepatic, cât si informații despre evenimentele viitoare, organizate de Asociația Română de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică și Transplant Hepatic.

Operatorul evenimentului este Oameni și Companii – fondată in anul 2000, Oameni și Companii  oferă soluții de marketing utilizând un ecositem inovator de 30 platforme digitale proprii și +100 comunități business și profesionale, administrate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.