Numărul cazurilor de diabet cât și al altor boli cronice este în creștere, în România, dar și în întreaga lume, pe de o parte datorită creșterii speranței de viață cât și datorită factorilor disturbatori apăruți o dată cu modernizarea. Este opinia dr. Alina Spinean, din Brașov, care enumeră și cei mai importanți factori disturbatori: stresul, alimentația, poluarea, sedentarismul.

“Ca măsuri de prevenție, fiecare factor disturbator trebuie conștientizat și atenuat individual. Stresul excesiv poate determina creșterea nivelului glucozei în sânge din cauza unei eliberări crescute a cortizolului ‘hormonul stresului’. Nu numai că va conduce la hiperglicemie, dar contribuie deasemenea la creșterea poftelor de alimente care ne fac sa ne simțim bine’, multe dintre acestea fiind cereale rafinate cu conținut mare de zahăr. Pe de altă parte, în momentele în care suntem supuși unui nivel crescut de stress este mai puțin probabil să acordăm atenție obiceiurilor sănătoase. De exemplu, sărind peste mese și crescând consumul de alcool și cofeină, întreținem acest cerc vicios. Nivelul stresului crește o dată cu volumul de muncă, cât și cu creșterea nevoilor cotidiene”, afirmă dr. Alina Spinean, într-un interviu acordat portalului specializat RoDiabet.ro.

Nu cantitatea și numărul caloriilor sunt factorii implicați în creșterea în greutate, ci calitatea alimentelor și sursa lor de proveniență”  

Ea avertizează că alimentația și sedentarismul se influențează reciproc, iar ele la rândul lor creează un cerc vicios din care rezultă o sănătate deficitară atât fizică, cât și psihică. Din acest motiv, prevenirea bolilor cronice necesită schimbări în stilul de viață, iar aderența pacienților la programe educaționale este foarte importantă.

Deși în momentul de față sunt numeroase trenduri legate de alimentație și dietă, tendința este de a se personaliza pe cât posibil sfaturile legate de alegerea corectă a alimentelor. Multitudinea de întrebări – ‘Ce mănânc? Cât mănânc? Unde mănânc?’ – de cele mai multe ori devine o povară și unii se pot confrunta chiar cu tulburări alimenatre neurotice gen – orthorexia. În plus, ultimele studii arată că nu cantitatea și numărul caloriilor sunt factorii implicați în creșterea în greutate, ci calitatea alimentelor și sursa lor de proveniență.  Somnul este de o importanță deosebită în menținerea unei sănătăți optime și a unei valori glicemie în limite normale. Conform Centrelor de control și prevenire a bolilor aproximativ 35% dintre oameni raportează că au mai puțin de 7 ore de somn zilnic, crescând astfel riscul de dezechilibre metabolice. Lipsa somnului poate crește secreția hormonilor de stress, precum și apetitul (cortizolul și grelina) ceea ce conduce spre un consum crescut de gustări zaharoase, care cresc nivelul glucozei în sânge. În concluzie, ținta noastră este starea optimă de sănătate și nu kilogramele, un stil de viață echilibrat aduce după sine și un număr optim de kilograme, menționează specialistul brașovean.

Dr. Alina Spinean subliniază rolul important pe care îl are sprijinul acordat de familie unei persoane care suferă de diabet, deoarece persoana respectivă trebuie să urmeze un program dietetic cât și un program de activități fizice  care vor aduce beneficii atât lor, cât și membrilor familiei care aderă împreună cu ei.

“Stilul de viață al unei persoane cu diabet trebuie să fie alcătuit dintr-o alimentație prin care să se atingă o greutate optimă și care ulterior să fie menținută. Există numeroase ghiduri din care putem învăța încărcătura glicemică a fiecărui aliment, iar prin reluarea acestor noțiuni ajungem într-un timp relativ scurt să le punem în practică firesc, natural. Prima etapă reprezintă identificarea acestor grupe de alimente și cântărirea lor. Nutriția și activitatea fizică sunt o condiție extrem de importantă atât în DZ tip 1 cât și în DZ tip 2 . Pentru a beneficia de toate avantajele terapiei de substituție cu antidiabetice orale, cât și cu insulină, avem nevoie să construim această bază cât mai solidă. De asemenea, familia are un rol suportiv și motivațional în ceea ce privește adaptarea la noul stil de viață”, afirmă Dr. Alina Spinean.

Cititi interviul integral pe www.rodiabet.ro.