Sănătatea mintală reprezintă temelia unei vieți echilibrate și împlinite, iar recunoașterea acestui fapt este primul pas spre a construi comunități mai puternice și mai reziliente, afirmă prof.univ.dr. Anamaria Ciubară, medic psihiatru.
‘Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății, ne reamintim că sănătatea nu înseamnă doar absența bolii, ci este un echilibru între trup, minte și suflet. Ca medic psihiatru văd zi de zi cât de important este să ne îngrijim nu doar de sănătatea fizică, ci și de cea mintală. Este esențial să nu ignorăm semnalele corpului și ale minții noastre și să căutăm sprijin atunci când avem nevoie, fără teamă sau prejudecăți’, a declarat, pentru AGERPRES, medicul psihiatru Anamaria Ciubară, prof. univ. dr. habil. la Universitatea ‘Dunărea de Jos’ Galați.
Deoarece tema din acest an, ‘Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță’, pune accent pe sănătatea mamei și a nou-născuților, afirmă medicul, este un moment să reflectăm asupra importanței sănătății mintale încă de la cele mai fragede vârste, ‘deoarece primele interacțiuni și experiențe din viață contribuie semnificativ la formarea unei baze solide pentru dezvoltarea emoțională și psihologică pe termen lung’.
‘Grija pentru sănătatea mintală a mamelor și copiilor nu este doar o responsabilitate, ci și o investiție în viitorul nostru colectiv. Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală ‘Galatia 2025′ din 7 – 11 mai, ajunsă la a IX-a ediție, susține acest obiectiv prin promovarea sănătății mintale și facilitarea schimbului de experiențe și cunoștințe între profesioniști din domeniu. Sănătatea este un dar, dar și o responsabilitate pe care o purtăm pentru noi înșine și pentru cei dragi nouă’, precizează aceasta. AGERPRES