Intervenția intensivă asupra stilului de viață poate să producă ameliorarea clinică semnificativă a pacientului cu diabet zaharat de tip 2 și este primul pas în obținerea remisiei diabetului”, susține dr. Anca Hâncu, doctor în medicină și nutriție și președintele Asociației Medicale de Prevenție prin Stil de Viață Sănătos.

Oamenii de știință studiază de multă vreme efectele scăderii în greutate asupra diabetului zaharat. Există acum dovezi substanțiale, care indică faptul că pierderea în greutate este foarte eficientă în prevenirea progresiei de la prediabet la diabet zaharat de tip 2 și că poate avea loc chiar o remisie a diabetului la scăderi de amploare ale greutății.

Remisa se definește când, după 3 luni de încetare a tratamentului sau 6 luni doar de stil de viață se normalizează profilul glicemic.

Remisia trebuie să devină o țintă în managementul diabetului zaharat de tip 2, o țintă la care ne era frică să ne gândim cu câțiva ani în urmă. Tratatmentul optim pentru a avea acestă remisie urmărește scăderea semnificativă în greutate și include un model alimentar bazat pe plante, un regim care să nu excludă proteinele și grăsimile de origine animală dar care să fie asociat cu exerciții fizice moderate. Sfatul meu ar fi să adopte o dietă mediteraneană, cu o alimentație corectă, moderată, și echilibrată, dar în care va fi importantă și cantitatea, pentru că e nevoie de un regim hipocaloric”, declară dr. Anca Hâncu în intervenția sa din cadrul Orei Pacientului DespreObezitate.ro dedicată ”Remisiei Diabetului”.

Mișcarea e un excelent medicament

”Este foarte important să avem o compoziție sănătoasă a corpului și o stabilizare a greutății. Noi ca nutriționiști încercăm să ne convingem pacienții că putem atinge valorile nutriționale pe care le urmărim, folosind alimente valoroase nutritiv. 85% din caloriile consumate într-o zi ar trebui să fie reprezentate de alimente valoroase nutritiv, iar 15% ar putea să fie diferite alte tipuri de alimente”, continuă dr. Anca Hâncu explicațiile privind importanța stilului de viață sănătos. Iar printre alimentele foarte bune se numără și lactatele, foarte valoroase pentru aportul de probiotice pe care îl aduc, mai ales în zilele moderne, unde din cauza stresului microbiomul intestinal se alterează.

În privința proteinelor de origine animală, ”ar trebui să consumăm în special carne albă, adică carne de pui, curcan și pește. Dacă ne dorim o carne de porc, să optăm pentru cotlet, care este slab și este o carne sănătoasă. Nu uitați însă că este foarte important și modul în care gătim toate aceste alimente” declară dr. Anca Hâncu.

Regimul alimentar nu este însă suficient. El trebuie susținut de schimbări ale stilului de viață.

Activitatea fizică aduce beneficii cardio-respiratorii, dar aduce și beneficii pe sănătatea adițională, pentru că stimulează sănătatea cognitivă, creierul funcționează mai bine și influențează calitatea vieții, iar somnul este unul mai bun și odihnitor. Trebuie limitat sedentarismul! Mișcarea este un excelent medicament!”, explică dr. Hâncu.

Prediabet și obezitate: zonele importante de intervenție

”Remisia diabetului este posibilă în destul de puține cazuri. Dar zona unde trebuie să acționăm este cea a persoanelor cu obezitate și stare de prediabet, la care prin scăderea în greutate se poate elimina starea de prediabet  și se trece la normalitate. Să prevenim apariția diabetului prin tratarea obezității și printr-un stil de viață sănătos”, este îndemnul lansat de dr. Anca Hâncu în încheierea prezentării de la Ora Pacientului DespreObezitate.ro.

Nu trebuie să uităm însă că tratamentul obezității este complex iar obezitatea este o boală. Dacă schimbarea stilului de viață nu este eficientă atunci este nevoie de o abordare farmaceutică sau chiar de chirurgie bariatrică, dar toți acești pași trebuie stabiliți împreună cu medicul.

DespreObezitate.ro

Comunitatea DespreObezitate.ro reunește specialiști, diabetologi, nutriționiști, cardiologi, endocrinologi, psihologi dar și persoane obișnuite preocupate de creșterea cazurilor de obezitate la nivel mondial.  Din decembrie 2020 comunitatea are la dispoziție propria platformă digitală, www.despreobezitate.ro, de unde pleacă lunar un newsletter cuprinzând principalele informații postate pe platformă. Vă puteți abona în mod gratuit prin completarea formularului de aici: https://www.despreobezitate.ro/newsletter/ .

Întâlnirile comunității vor continua și în 2022, cu noi ediții dedicate pacienților dar și medicilor cu specializări diverse.

Comunitatea DespreObezitate și activitățile acesteia sunt organizate cu susținerea partenerilor Novo NordiskRegina MariaAlliance Healthcare RomâniaAlphega Farmacie și Liamed.

Comunitatea OSC – DespreObezitate este o comunitate dezvoltată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +130 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici