Telecardiologia reprezintă o metodă inovativă, eficientă și sigură, prin care se poate oferi asistență medicală de la distanță pacienților care prezintă afecțiuni cardiace, cu ajutorul unor dispozitive inteligente, care înregistrează diverși parametri pentru ca, mai apoi, să-i transmită personalului medical. Până la acest moment, telecardiologia are o aplicabilitate mai mare în cazul anumitor patologii cardiace decât în altele, dar acest lucru se poate schimba, având în vedere interesul pe care l-a căpătat această ramură a medicinei în ultimii ani și numeroasele studii care se fac pe această temă”, a explicat Dr. Andreea Lăcraru, Medic Specialist Cardiologie, Asistent Universitar, Clinica de Cardiologie a Spitalului «Bagdasar-Arseni», în cadrul întâlnirii comunității CardiologieModerna.ro de joi, 24 martie. Participanții au putut beneficia de înscrierea într-un program de recuperare cardiacă la domiciliu, prin telemedicină, în cadrul programului inovativ vCare, prezentat, de asemenea, în cadrul discuțiilor.

Îmbunătățirea evoluției unei boli

Telecardiologia poate fi utilizată, potrivit explicațiilor medicului, atât pentru stabilirea diagnosticului sau infirmarea unei suspiciuni de diagnostic, cât și pentru modificarea tratamentului, în funcție de evoluția bolii, de datele înregistrate. În unele situații, se poate chiar iniția tratamentul, în funcție de informațiile primite de medic, prin intermediul dispozitivelor de telemedicină.

Dr. Andreea Lăcraru a invocat și anumite studii care au arătat că, cu ajutorul telemedicinei, se poate obține o îmbunătățire a evoluției unei boli, ca urmare a monitorizării periodice a simptomelor prezentate de pacient, a tensiunii arteriale (TA), a pulsului sau a altor parametri vitali și prin posibilitatea de ajustare a tratamentului, în funcție de evoluția pacientului, toate acestea ducând, în final, la scăderea semnificativă a necesarului de reinternare în spital și la o creștere a calității vieții acestor pacienți.

Cele mai frecvente patologii cardiace, pentru care se utilizează telecardiologia

Potrivit Dr. Lăcraru, cele mai frecvente patologii cardiace pentru care se utilizează telecardiologia sunt: aritmiile cardiace și hipertensiunea arteriala, infarctul miocardic, insuficiența cardiacă și recuperarea cardiacă, dar și teleconsultațiile și consultațiile cardiologice de la distanță, fără să fie nevoie ca pacientul să se deplaseze la spital.

Numeroase beneficii

Telecardiologia are numeroase beneficii, după cum a insistat cardiologul: este accesibilă, ușor de utilizat, utilă pentru pacienții care ajung greu la serviciile medicale, care locuiesc în zone greu accesibile sau unde nu există medici cardiologi; nu necesită costuri de transport, învoire de la serviciu, oferă acces la medici specialiști și cardiologi din orice oraș al României și chiar din afara țării; consultațiile online sunt mult mai ieftine decât cele fizice și se poate elibera chiar și o prescripție medicală.

Utilizarea holterului EKG

În opinia Dr. Lăcraru, cea mai frecventă indicație pentru monitorizarea pacienților prin telemedicină o reprezintă aritmiile cardiace și se recomandă atunci când pacienții prezintă palpitații sau pierderea stării de conștientă de cauză neidentificată, cu scopul de a depista factorii care au dus la apariția acestor evenimente: ”Acest lucru se poate realiza, prin montarea unui aparat Holter EKG, care să monitorizeze continuu activitatea electrică a inimii, acesta fiind un dispozitiv de mici dimensiuni, care se conectează cu ajutorul unor plasturi pe toracele pacientului și care înregistrează permanent ritmul cardiac, ca mai apoi datele transmise să fie descărcate de către personalul medical și evaluate. Monitorizarea de la distanță a pacienților cu stimulatoare cardiace implantate sau alte dispozitive similare, este o metodă de urmărire extrem de utilă pentru diagnosticarea rapidă și pentru creșterea ratei de supraviețuire în rândul acestor pacienți, plus, în multe situații, medicii pot rezolva aceste cazuri, doar pe baza informațiilor înregistrate de aceste aparate și transmise cu ajutorul telefonului mobil și a internetului, fără ca pacientul să se mai deplaseze la spital.”

Ajutor pentru pacienții care au risc crescut de moarte subită cardiacă

O altă indicație ar fi, potrivit doctorului, pentru pacienții care au risc crescut de moarte subită cardiacă, cum sunt pacienții cu cardiomiopatii sau cei cu fracție de ejecție; telecardiologia putând, de asemenea, să fie folosită și la urmărirea efectelor tratamentului antiaritmic.

”Necesitatea de a acționa rapid în urgențele cardiologice a dus la apariția și dezvoltarea dispozitivelor care permit monitorizarea cardiacă de la distanță, iar infarctul miocardic este una dintre aceste urgențe vitale ce necesită o diagnosticare cât mai rapidă, pentru a se putea interveni la timp și a se administra tratamentul specific, deoarece orice minut în care inima nu primește suficient sânge poate duce la o evoluție nefavorabilă, cu apariția insuficienței cardiace (IC) și chiar a decesului. În cazul unei persoane care acuză dureri în piept, datele colectate pot fi suficiente pentru a pune diagnosticul de infarct miocardic, acest lucru fiind extrem de util pentru direcționarea pacientului către cel mai apropiat spital”, a mai spus Dr. Lăcraru.

Metode prin care să se reducă rata de internare în spitale

Potrivit acesteia, insuficiența cardiacă este considerată o boală epidemică, deoarece este asociată cu o mortalitate și o morbiditate crescută. În România, la fiecare oră sunt diagnosticate 5 cazuri noi de insuficiență cardiacă și se înregistrează 1 deces pe oră: ”O problemă majoră de sănătate publică, una dintre cele mai dificile probleme pentru sistemele de sănătate este să se găsească metode prin care să se reducă rata de internare în spitale, dar și reducerea mortalității și creșterea calității vieții acestor pacienți. Prevenirea IC poate fi făcută prin monitorizarea de la distanță, prin gestionarea corectă a simptomelor, a comportamentului și a parametrilor medicali. Pacienții își pot măsura zilnic greutatea, tensiunea arteriala, pulsul sau își pot autoevalua starea de oboseală, prin intermediul acestor dispozitive medicale automatizate, care trimit automat măsurătorile pe aplicația care transmite mai departe personalului medical.”

Programele de reabilitare cardiacă

Cu ajutorul noii tehnologii, după cum a arătat Dr. Lăcraru, se poate asigura și o monitorizare de la distanță a pacienților care sunt incluși în programele de reabilitare cardiacă, cum este recomandat de ghidul societății europene tuturor pacienților care prezintă un infarct miocardic sau care sunt diagnosticați cu insuficienta cardiaca, tocmai pentru a avea un mai bun management al acestor pacienți și pentru a asigura o calitate crescută a vieții. Cu ajutorul noii tehnologii, pacienții pot fi urmăriți de la distanță pe perioada efectuării acestor programe de reabilitare, iar în această perioadă ei desfășoară un program de recuperare care încorporează aceste elemente clasice ale recuperării cardiace, într-un telefon mobil sau într-o tabletă.

Terapia medicală personalizată

”Aceasta ar presupune sfaturi despre terapia medicală personalizată, pe care pacientul trebuie să o ia, prin notificări pe care pacientul le primește pe aceste device-uri, pentru o creștere a aderenței la tratament și pentru dozare personalizată a necesarului de medicamente, urmărindu-se evoluția parametrilor vitali a tensiunii arteriale, a electrocardiogramei, a frecvenței cardiace și a greutății acestor pacienți. Se poate oferi consiliere nutrițională si personalizarea instrucțiunilor alimentare, prin interacțiunea de la distanță a pacientului cu nutriționistul, sau chiar suport psihologic. Se pot efectua intervenții de reducere a factorilor de risc: reducerea fumatului, a consumului de alcool, printr-o comunicare permanentă dintre pacient și personalul medical, fără a fi nevoie ca pacientul să se deplaseze la spital pentru aceste lucruri”, a mai spus medicul.

 

Despre CardiologieModerna.ro

Din 2019, Oameni și Companii derulează un program de comunicare și interacțiuni directe cu specialişti în cardiologie interesați de noile tehnologii, inovație și digitalizare. Programul este susținut de partenerii Pfizer RomâniaAlliance Healthcare RomâniaRegina Maria, Alphega Farmacie și Liamed.

CardiologieModerna este o comunitate administrată de Oameni și Companii, ce oferă soluții de marketing, utilizând un ecosistem propriu de +130 comunități business sau profesionale și 42 platforme digitale asociate.