În perioada de menopauză, sunt trei afecțiuni care apar mai frecvent: cancerul endometrial, cancerul de sân si incontinența urinară de efort. Acestea pot fi însă prevenite și vindecate foarte precoce, dacă pacienta se adresează medicului, în această perioadă. Acesta a fost mesajul lansat de Dr. Cătălin Haiduc, Medic primar Obstetrică-Ginecologie, în cadrul webinarului ”Sănătate și echilibru în premenopauză și menopauză”, organizat pe 18 octombrie, pe platforma EventsMax.ro, în parteneriat cu Nord – Grupul Medical Provita. 

Ce este menopauza

”Menopauza este momentul când ciclurile menstruale încetează să mai vină. Este un lucru care se întâmplă treptat și este însoțit de o perioadă înainte de începutul menopauzei, care se caracterizează printr-un dezechilibru hormonal, urmând ca, ulterior, să apară menopauza și perioada post menopauză, primii 2 sau 3 ani fiind mai dificili. Cea mai frecventă și, de regulă, prima manifestare a perioadei premenopauzale este reprezentată de variațiile ciclului menstrual. Variațiile menstruale au un efect asupra întregului corp. Un alt simptom este cel cunoscut sub numele de bufeuri, care sunt reprezentate de un val de căldură relativ brusc, care apare în zona cefei sau a gâtului și se extinde în tot corpul, ce durează câteva minute”, a explicat Dr. Cătălin Haiduc.

Simptome cauzate de premenopauză: anxietate, depresie, dureri articulare

Potrivit acestuia, premenopauza sau perioada de tranzitie, mai este asociată și cu modificări ale dispoziției, ajungând până la tulburări semnificative, care sunt reprezentate de anxietate sau depresie. Durerile articulare, tulburări cognitive și ale sistemului cardiovascular, manifestate fie prin modificări ale tensiunii arteriale, modificări ale metabolismului lipidic, sunt alte simptome cauzate de premenopauză.

”Doar 20% dintre femei se plâng de simptomele care apar în perioada de premenopauză și consideră că importanța acestui proiect aflat în derulare este faptul că se dorește atragerea atenției pacientelor nu doar asupra tratării afecțiunilor care pot apărea în perioada de postmenopauză, ci mai degrabă își îndreaptă atenția asupra calității vieții în această perioadă și pregătirea ei pentru ceea ce se întâmplă după menopauză. Diagnosticul de perimenopauză și menopauză se stabilește pe baze clinice și este verificat prin criterii de laborator și nu se stabilește doar printr-o discuție cu pacienta. Pe de altă parte, una dintre cele mai frecvente confuzii care se fac vis-a-vis de menopauza este depresia și multe dintre femei iau medicamentație în acest sens, deși tulburarea are o cauză hormonală”, a declarat medicul.

Riscuri și prevenție

Specialistul a venit cu explicații și în ceea ce privește afecțiunile ce pot apărea în perioada menopauzală, și anume, cancerul endometrial, cancerul de sân, incontinența urinară de efort: Cancerul endometrial este una dintre cele mai severe consecințe ale perioadei de premenopauză, în care acest dezechilibru hormonal permite endometrului să crească în grosime. O simplă ecografie abdominală poate identifica pacientele cu risc de cancer endometrial. Pentru aceste paciente se propun metode de diagnostic suplimentare apoi un tratament hormonal. Incontinența urinară de efort apare de obicei după menopauză, în jurul vârstei de 55-60 de ani, și este mai frecventă la femeile care au avut mai multe sarcini și au avut nașteri naturale”.

Substituția hormonală

”Atunci când pacienta pornește pe acest drum (n.red. terapia substitutivă hormonală), trebuie să fie absolut convinsă că riscurile pentru cancerul mamar îi sunt reduse, riscurile pentru accidente tomboembolice de asemenea sunt reduse și atunci poate aspira la un astfel de tratament. Pacientele cu menopauză precoce (în jurul vârstei de 40 de ani) au, de asemenea, indicație pentru terapia substitutivă hormonală. Odată ce tratamentul a fost inițiat, el trebuie și evaluat după o perioadă de 2-3 luni. Nu întodeauna același tratament este eficient pentru orice pacientă”, a mai spus Dr. Cătălin Haiduc.

Acesta a mai vorbit și despre atrofia mucoasei vaginale, care apare frecvent ca o lipsă a estrogenului, și se poate repara, fie prin administrare locală a acestui hormon, fie prin terapie de substituție hormonală. Atrofia mucoasei vaginale poate fi însoțită și de scăderea libidoului, care trebuie înregistrat separat față de eventualul disconfort pe care pacienta îl are în timpul contactului sexual și tratat ca atare.

Adaptarea stilului de viață, o necesitate

”Așteptările femeii moderne sunt diferite față de așteptările unei femei de acum 40-50 de ani, uneori ele sunt înțelese greșit și pacientele încercă să performeze la această vârstă. Femeile trebuie să înțeleagă și să își accepte vârsta, trebuie să-și ia măsuri de precauție legate de eventualele boli care sunt mai frecvente și își au originea în perioada premenopauzală și trebuie să-și adapteze stilul de viață corespunzător vârstei”, a concluzionat medicul.

Obiectivul dezbaterii

Webinarul ”Sănătate și echilibru în premenopauză și menopauză” și-a propus să fie o discuție despre provocările complexe, cu care se pot confruntă femeile în perioada premenopauzei și a menopauzei, despre managementul simptomelor specifice atât tranziției, cât și perioadei în sine, dar mai ales despre rolul echipei medicale, complexă și interdisciplinară, în toate aceste procese.

Webinarul Sănătate și echilibru în premenopauză și menopauză a fost organizat în cadrul platformei EventsMax.ro, cu suportul NORD – Grupul Medical Provita.

EventsMax.ro este un produs Oameni și Companii.