Dr. Claudia Oprea, medic specialist oncologie medicală, NEOLIFE ONCOLOGY CENTER IAȘI a vorbit într-un interviu acordat portalului Desprecancer.ro despre Cancerul de col uterin.

Care sunt cauzele cancerului de col uterin?

Cel mai important factor cauzator al cancerului de col uterin este infecția cu virusul papilloma uman (HPV). Acesta se transmite atât direct, prin contact sexual, cat și indirect (sex oral, toalete publice, piscine, bazine de înot).

Există 30 de subtipuri de virus HPV. Unele dintre aceste subtipuri  produc apariția unor tumori benigne (negi).
Majoritatea oamenilor infectați nu știu că sunt infectați. 99% din pacientele cu cancer de col uterin sunt infectate cu subtipuri de HPV cauzatoare de cancer (variantele 16 si 18).

Care sunt simptomele care ar trebui sa trimită pacienta la specialist?

Simptomele care ar trebui să trimita pacientele la specialist (ginecolog) sunt durerea la contactul sexual și pierderea de sânge pe cale genitală, în afara zilelor de menstruație. Aceste cancere apar la vârste diverse, de la o vârstă extrem de tânără (19 ani având cea mai tânără pacientă a mea), până la o vârstă destul de înaintată (60-70 ani).
Trebuie cunoscut faptul că examinarea ce ar putea pune diagnosticul (biopsierea) nu produce durere în plus.

Care sunt opțiunile de tratament în functie de stadiul bolii?

Opțiunile de tratament variază în funcție de cât de mult s-a extins boala până la momentul diagnosticului.
În stadiile incipiente, tratamentul este pur chirurgical, adică tumora este extirpată de medical specialist. În stadiile avansate, este necesară o combinație de radioterapie și chimioterapie, iar etapele sunt ghidate de o echipă multidisciplinară.

Care sunt metodele de prevenție?

Exista 3 variante de vaccinuri care pot preveni infecția cu acest virus și bolile determinate de această infecție: cancere de col uterin, vulvă, vagin, anus, la femei și cancerele de anus și penis la bărbați.
Vaccinurile anti-HPV sunt distribuite gratuit medicilor de familie pentru a vaccina fetitele între 8-11 ani. În alte țări sunt vaccinați și băieții și, în toate țările care au acest program de vaccinare început de un număr suficient de ani, s-a remarcat o scădere a numărului de pacienți și paciente cu cancere cauzate de infecția cu HPV.
Consider important să menționez faptul că HPV cauzează și alte boli oncologice, precum cele ale sferei ORL: gură, gât și cam orice structură anatomică a omului, de sub nas și până la piept. Toate aceste cancere răspund foarte bine la radioterapie și chimioterapie radiosensibilizatoare, dar apariția acestor cancere și tratamentele necesare restabilirii stării de sănătate afectează în mod important calitatea vieții oamenilor infectați și apoi îmbolnăviți de acest virus.