Principalele simptome care pot indica prezența unei tumori maligne, dezvoltată în creier, sunt, potrivit Dr. Claudia Oprea, Medic specialist oncologie medicală, Neolife Oncology Center, durerile de cap repetitive și de intensitate mare, sincopele, crizele convulsive, absențele, modificarea unei constante (scris frumos, caligrafic, urâțit inexplicabil), capacitatea motorie diminuată brusc și inexplicabil, somnolența neameliorată de odihna continuă, vomă în jet, neprecedată de greață, halucinații vizuale sau auditive, lista poate fi continuată.

”Metodele de diagnostic sunt exclusiv imagistice – CT, RMN, ori un examen clinic riguros și complet”, a precizat medicul, într-un interviu pentru DespreCancer.ro.

Cauzele principale care determină apariția acestei boli

Printre cauzele din literatura de specialitate (tratatele de oncologie) sunt enumerate, potrivit Dr. Oprea, o serie de modificări genetice, radiațiile industriale și agregarea familială: ”Din punctul meu de vedere, atunci când într-o familie există mai mult de un caz de cancer de creier, care nu se încadrează în cei doi factori de risc (sex masculin și decadele 5-7 de viață), screeningul ar depista la timp următoarele cazuri, în stadii operabile.”

Cel mai des întâlnit tip de cancer al creierului

”Cel mai frecvent subtip întâlnit în practica mea a fost glioblastomul, inclusiv la pacienți fără factorii de risc enumerați (femei tinere, bărbați tineri). Se întrevede o reclasificare și reeditare a incidențelor și a factorilor de risc, după terminarea pandemiei”, a mai precizat medicul specialist.