Luni, 13 martie 2023, în Aula Universității Vasile Alecsandri” din Bacău a avut loc conferința „Pofta de slăbit vine mâncând – diete rapide, înfometare și alte „AȘA NU”-uri alimentare”, susținută de Dr. Delia Reurean-Pintilei, Medic Primar în Diabet, nutriție, boli metabolice, în prezența a peste 150 de participanți și invitați.

Evenimentul a fost organizat de Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău și Facultatea de Științe din Bacău, cu sprijinul Clinicii de NutrițieCentrului Medical Consultmed și al Asociației pentru Consiliere și Educație în Sănătate. Conferința a avut ca teme principale de dezbatere nutriția sănătoasă și alimentația inspirată, în vederea creșterii interesului comunității pentru sănătate fundamentă pe un stil de viață sănătos și o alimentație corectă.

În cadrul evenimentului au fost atinse subiecte de discuție privitoare la contextul creșterii alarmante a cazurilor de obezitate în rândul copiilor și adulților, accesul la informația legată de un stil de viață sănătos, explorarea rădăcinilor obezității, cauze și soluții, variante și opțiuni pentru atingerea unei greutăți sănătoase. De asemenea, au fost dezbătute efectele dietelor rapide prin evidențierea efectelor secundare ale scăderii bruște în greutate, de ce nu sunt recomandate soluțiile rapide „minune” care, pe lângă faptul că nu aduc rezultate pe termen lung, pot duce la probleme grave de sănătate.

„Suntem cu adevărat îngrijorați de ce spun statisticile, respectiv  până în anul 2035, vom avea o creșterea uluitoare de 100% a numărului de copii, care trăiesc cu obezitate și faptul că una din patru persoane adulte va trăi cu exces ponderal. La polul opus, tragem un semnal puternic de alarmă pe subiectul dietelor rapide și soluțiilor care promit pierderea bruscă în greutate prin înfometare și alte rețete care pot conduce la afecțiuni grave ale sistemului digestiv și nu numai, impactând modul în care corpul nostru va răspunde la următoarele tentative de scădere în greutate. Totodată, este important de evidențiat și efectul la nivel psihologic adus de preocupare permanentă pentru reducerea greutății. Mulțumesc Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău pentru invitație și sunt încrezătoare că, prin inițiative și discuții de acest fel putem reuși, împreună, să împiedicăm creșterea numărului previzionat de cazuri de obezitate despre care vorbesc statisticile actuale. Sunt impresionată de numărul mare în care s-au prezentat membrii comunității din Bacău și sunt recunoscătoare pentru perioada care urmează. Cred că putem face cu adevărat schimbări relevante, dacă acționăm la timp și cu perseverență”, a declarat Dr. Delia Reurean-Pintilei, Medic Primar în Diabet, nutriție, boli metabolice în cadrul Centrului Medical Consultmed.