”Președintele Klaus Iohannis este un promotor consecvent al educației pentru sănătate, adresată întregii populații, cu accent pe copii și adolescenți, pornind de la convingerea conștientizării importanței prevenției și adoptării unor comportamente sănătoase de la cele mai fragede vârste”, a arătat Consilierul de Stat, Dr. Diana Păun (foto), în cadrul conferinței ”Rolul prevenției medicale în modernizarea sistemelor de sănătate”. Evenimentul a fost organizat marți, 24 septembrie, la Palatul Parlamentului, Sala Avram Iancu, de Oameni și Companii, în parteneriat cu Comisiile de Sănătate din Senat, din Camera Deputaților și ANMCS – Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, cu susținerea Rețelei de sănătate REGINA MARIA.

”Prevenția înseamnă în primul rând evitarea factorilor de risc comportamentali asociați unui stil de viață nesănătos, precum fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul și obiceiurile alimentare nesanatoase. Dacă vorbim spre exemplu despre fumat, acesta reprezintă un factor de risc important pentru cancerul bronho-pulmonar și bolile cardiovasculare, dar, totodată, reprezintă şi cel mai mare risc pentru sănătate care poate fi evitat. (…) Ţara noastră a făcut progrese remarcabile în ceea ce priveşte interzicerea fumatului în spațiile publice închise, recunoscute la nivel internațional, ca rezultat al sinergiei tuturor actorilor din sistem, de la reprezentanți ai factorilor de decizie, la comunitatea medicală, asociațiile de pacienți, şi nu în ultimul rând societatea civilă şi mediul privat, sub medierea Președintelui României. Cred că este cel mai bun exemplu de model de succes legislativ și de implementare care a propulsat România 12 locuri în clasamentele europene. De ce să nu replicăm acest și model și cu Legea vaccinării sau Legea Prevenției?”, a arătat Diana Păun.

Potrivit acesteia, dacă ne gândim la aria largă de factori determinanţi ai sănătăţii, starea de sănătate nu poate fi doar responsabilitatea sectorului de sănătate în sine, cetăţenii trebuie să conştientizeze că-şi pot influenţa propria sănătatea precum şi factorii determinanţi din mediul lor social, economic şi politic, iar factorii comportamentali cu impact binecunoscut asupra stării de sănătate (fumatul, consumul de alcool, dieta, obezitatea şi inactivitatea fizică) influenţează major starea de sănătate a românilor.

”Responsabilitatea menţinerii propriei sănătăţi îi revine fiecăruia dintre noi, de la cele mai fragede vârste. Informaţia oferită unui copil cu privire la beneficiile adoptării unor comportamente şi a unui stil de viaţă sănătos poate fi determinantă pentru opţiunile pe care acesta le face vis-à-vis de sănătatea sa în viața adultă. Aceasta trebuie adaptată vârstei, transmisă prin mijloace de comunicare adecvate, de către persoane adecvate, atât în cadrul formal, al şcolii, cât şi în cadrul informal al familiei şi al comunităţii. Factorii de decizie au responsabilitatea creării acestui cadru formal, adoptării şi implementării de politici şi programe dedicate sănătăţii, acțiuni concrete din partea decidenților care de multe ori lipsesc. Ca atare, promovarea politicilor de sănătate cu accent pe prevenţie trebuie să constituie un obiectiv central al oricărui sistem de sănătate iar educaţia pentru sănătate trebuie să reprezinte o componentă fundamentală a sistemului de educaţie”, a mai spus Diana Păun.

Pornind de la premisa că prevenția este primul pas spre sănătate și cea mai eficientă metodă de modernizare și eficientizare a oricărui sistem de sănătate, participanții au încercat să identifice, în cadrul evenimentului, cele mai potrivite strategii pentru utilizarea prevenției medicale, în restructurarea sectorului medical din România.

Consolidarea serviciilor de asistență medicală primară, prevenție și diagnosticare precoce, colaborarea sistem public – sistem privat, în susținerea programelor de screening și creșterea accesului populației la servicii medicale, surse de finanțare în sistemul de sănătate (coplata, abonamentele medicale private etc.), medicina în era 2.0, cum răspundem nevoilor medicale ale populației active, soluții pentru facilitarea accesului la servicii medicale, în special, în orașele mici (ex: telemedicina), creșterea calității serviciilor în sistemul medical din România sunt doar câteva dintre temele abordate, în cadrul evenimentului.