Consilierul prezidenţial Diana Păun a pledat pentru educaţia pentru sănătate, precum şi pentru concentrarea eforturilor asupra informării despre legătura dintre HPV şi cancer.

Prezentă la un eveniment prilejuit de lansarea acţiunii de vaccinare HPV, organizat de Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, Diana Păun a apreciat această iniţiativă ca fiind un pas important în lupta împotriva cancerului de col uterin, o problemă importantă de sănătate publică.

„Apreciez în mod deosebit preocuparea constantă a Legislativului român în abordarea acestei probleme şi eforturile României de a se alinia obiectivelor Strategiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de eliminare a cancerului de col uterin, având drept scop atingerea a cel puţin 90 % din acoperirea vaccinală a HPV în rândul fetelor în vârstă de până la 15 ani. Aş dori să subliniez sprijinul constant acordat de preşedintele României şi Administraţia Prezidenţială în lupta împotriva cancerului. Este imperativ însă ca serviciile de sănătate să fie accesibile tuturor cetăţenilor, iar măsurile recente, de compensare a vaccinului HPV, aşa cum au fost introduse prin HG nr 781 din 2023 reprezintă un demers util în acest sens. Cu toate acestea, pentru a atinge obiectivele noastre, trebue să abordăm problema pe mai multe paliere, iar educaţia pentru sănătate rămâne primul şi cel mai important palier. Trebuie să ne concentrăm eforturile asupra informării despre legătura dintre HPV şi cancer”, a subliniat consilierul prezidenţial.

Dr. Diana Păun, consilier prezidenţial – Departamentul Sănătate Publică a citat apoi un studiu, conform căruia mai mult de 70% dintre adulţii de toate vârstele nu ştiu despre legătura dintre infecţia cu virusul HPV şi cancer.

„În plus, trebuie să investim în îmbunătăţirea capacităţilor de planificare şi implementare a campaniilor de vaccinare împotriva HPV, să dezvoltăm bazele de date şi sisteme de monitorizare privind vaccinarea şi screeningul, să creştem nivelul de conştientizare în rândul grupurilor ţintă specifice, precum adolescenţii, şi să instruim profesioniştii din domeniul sănătăţii pentru a comunica eficient despre acest vaccin. (…) Pentru a avea succes trebuie să ne concentrăm pe aceste aspecte multiple şi să lucrăm împreună pentru a face o diferenţă reală în viaţa oamenilor şi cred că aceasta iniţiativă lansată va contribui esenţial la reducerea diferenţelor inacceptabile în ceea ce priveşte povara cancerului de col uterin. Numai prin parteneriat şi prin eforturi comune putem să ne apropiem de obiectivul de eliminare a cancerului de col uterin”, a transmis consilierul prezidenţial. AGERPRES