“Persoanele cu hemofilie prezintă pe parcursul vieții multiple sângerări. Cele mai frecvente sunt sângerările intraarticulare (hemartrozele) ele apar în special la pacienții adulți care nu au beneficiat de profilaxie în copilărie și adolescență. Prin repetarea lor în articulații țintă se complică cu hipertrofie sinovială care duce la sinovită cronică. Apare apoi deteriorarea cartilajului articular, constituindu-se artropatia cronică hemofilică cu evoluție invalidantă”, a declarat Dr. Florica Ghilezan, medic primar hematolog, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, într-un material pentru platforma Hemofilie.ro.
De asemenea, doamna Dr. Florica Ghilezan, a atras atenția că: “Orice persoană cu hemofilie poate prezenta boli care necesită intervenție chirurgicală sau o sângerare în organe vitale, situație care poate deveni o urgență chirurgicală. În orice situație de sângerare administrarea factorului de coagulare în doze optime trebuie făcută de urgență, iar în acest sens Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara derulează un nou program de Intervenții Chirurgicale la persoanele cu Hemofilie”.
Clinica de Hematologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara derulează programe nationale prin care li se administrează pacienților cu hemofilie tratament, la cerere, al sângerărilor și terapie profilactică cu concentrate de factor VIII si IXai coagulării.
Având pacienți cu istoric de intervenții chirurgicale în sfera Chirurgie generală, ORL, Oftalmologie, Chirurgie Maxilo-Facială, Stomatologie, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara a întocmit documentația necesară pentru derularea unui Program de intervenții chirurgicale la persoanele cu Hemofilie.
În iulie 2022 s-a solicitat finanțarea programului la CNAS, s-a achiziționat factor de coagulare și a început derularea programul de Intervenții Chirurgicale sub coordonarea domnului Dr. Ioniță Claudiu, medic primar chirurgie generală.
Doamna Dr. Ghilezan Florica, medic primar hematolog, face parte din echipa medicală de bază din cadrul programului, alături de Dr. Lupașcu Adrian, medic primar ortoped și Dr. Boanta Gordana, medic primar anestezist.
Au existat de-a lungul timpului urgențe chirurgicale care au necesitat doze foarte mari de factori de coagulare. Asigurarea factorilor de coagulare s-a efectuat cu dificultate, în doze mai mici, provenite din programele de sângerare”, adaugă doamna Dr. Florica Ghilezan.
Doamna Dr. Florica Ghilezan ne explică etapele unei intervenții chirurgicale și povestește câteva intervenții chirurgicale, la pacienți cu hemofilie, finalizate cu succes în cadrul programului derulat de Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara.
Etapele unei intervenții chirurgicale
1. Pregătirea preoperatorie efectuată de medicul hematolog presupune recoltarea de probe de sânge care cuprind teste de coagulare generale, dozare de factori ai coagulării și inhibitori, evaluare focare de infecție. Se stabilește tipul de factor, dozele terapie pre și postoperatorie cu factor de coagulare conform tipului intervenției chirurgicale și protocoalelor.
2. Medicul anestezist stabilește evaluarea preoperatorie a pacientului în vederea anesteziei și coordonează anestezia, menținerea funcțiilor vitale, medicația antalgică.
3. Medicul chirurg efectuează intervenția conform protocolului operator. Este importantă monitorizarea sângerărilor postoperatorii și administrarea tratamentului de substituție.
Experiența anului 2022
“De la începerea programului de intervenții chirurgicale au fost efectuate cu succes de către domnul Dr. Ioniță Claudiu două intervenții chirurgicale: o tiroidectomie la un pacient cu Hemofilie A și gușă nodulară și o biopsie în scop diagnostic a unei formațiuni tumorale gigante abdomino-pelvine la un pacient cu Hemofilie A formă severă.
În funcție de profilul intervenției chirurgicale orice medic chirurg angajat al Spitalului poate interveni chirurgical programat sau în caz de urgență.
Domnul Dr. Lupașcu Adrian a efectuat două intervenții artroscopice la nivelul articulației genunchiului.
“Aceste intervenții minim invazive sub control video efectuează practic o curătire a spațiului articular de produșii de degradare ai sângelui, îndepărtează osteofitele, concomitent cu rezolvarea unor probleme meniscale sau a plicilor sinoviale. Astfel se obține lărgirea spațiului articular cu creșterea mobilității și ameliorarea durerii. Pacienții ortopedici au beneficiat și de Fiziokinetoterapie recuperatorie la Centrul Medical ”Cristian Șerban” Buziaș cu care avem o foarte bună colaborare”, adaugă doamna Dr. Ghilezan.
Înainte După artroscopie si lavajul articular
Ce spun membrii echipei?
Dr. Ioniță Claudiu: ”Acum avem Programul de intervenții chirurgicale prin care asiguram terapia de substituție corespunzătoare. Preferăm intervențiile programate care ne dau timp să achiziționăm tratamentul de substituție și să pregătim pacientul pentru a minimaliza riscul de sângerare, dar putem trata și cazurile urgente.”
Dr. Lupașcu Adrian: ” Ne adresăm în special pacienților hemofilici tineri cu artropatie hemofilică în stadii incipiente și încercăm intervenții chirurgicale minim invazive-artroscopice, prin care să ameliorăm durerea, să creștem mobilitatea și implicit calitatea vieții pacientului. In acest fel amânăm pe cât posibil intervențiile ortopedice majore, adică protezarea articulară.”
Dr. Boanță Gordana: ”Consider foarte importantă munca în echipă. Am discutat cu echipa de medici și am decis protocolul de anestezie și analgezie la fiecare pacient.”
”Câștigăm experiență pas cu pas în ceea ce privește îngrijirea pacientului chirurgical cu Hemofilie. Subliniem că avem nevoie de finanțarea programului de intervenții chirurgicale si rambursarea factorilor de coagulare de către CNAS. In cadrul Programului de Intervenții chirurgicale se pot adresa pacienți din toată țara. Avem o foarte bună colaborare cu membrii Asociației Române de Hemofilie”, concluzionează doamna Dr. Florica Ghilezan.