”Ghidul IWGDF 2023 este un instrument esențial pentru profesioniștii din domeniul sănătății, oferindu-le un set clar de recomandări pentru prevenirea și gestionarea complicațiilor asociate piciorului diabetic” susține Dr. Georgeta Inceu, medicul diabetolog care a coordonat traducerea și adaptarea capitolului ”Ghid practic privind prevenirea și gestionarea piciorului diabetic” din noul Ghid IWGDF 2023.

Lansat de Grupul Internațional de Lucru al Piciorului Diabetic (IWGDF) în mai 2023, noul Ghid a fost tradus în limba română, în urma unui proiect implementat de Asociația Română de Podiatrie cu susținerea Worwag Pharma.

Noul Ghid va fi lansat în această săptămână, joi 20 iunie 2024, online, începând cu ora 18.00, în prezența tuturor specialiștilor implicați în adaptarea Ghidului în limba română și cu participarea invitatului special, Jaap J. Van Netten, Secretar Științific IWGDF.

 Înscrierile sunt deschise aici: Ora Specialistului Rodiabet ediția 12 – Rodiabet.

Ghidul cuprinde 8 capitole distincte, la care se adaugă 1 capitol referitor la metodologia folosită pentru elaborarea fiecarui capitol individual și o anexă sub forma unui articol publicat cu criterii și definiții. Versiunea în limba română a fost realizată de o echipă de 8 profesioniști din specialități medicale diferite, experți în abordarea piciorului diabetic și este disponibilă aici: Descarcă Ghidul IWGDF – Piciorul Diabetic.

”Implicarea mea în acest proiect de adaptare în limba română a ghidului IWGDF 2023 a reprezentat o oportunitate onorantă și o experiență valoroasă, pentru mine ca medic. Am convingerea că acest ghid, disponibil acum și în limba română, va contribui la îmbunătățirea standardelor de îngrijire a piciorului diabetic la noi în țară,  la creșterea calității îngrijirii pacienților cu diabet și la promovarea unei practici medicale mai eficiente și mai incluzive. Am fost onorată să fac parte dintr-o echipă de adevărați profesioniști dedicați îngrijirii piciorului diabetic” a declarat dr. Georgeta Inceu, în momentul finalizării traducerii Ghidului IWGDF 2023 în limba română.

Dr. Georgeta Inceu este medic primar în specialitatea Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice și asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Dintre ariile sale de interes, se disting neuropatia diabetică și piciorul diabetic, lucrarea sa de doctorat fiind în acest domeniu. Din 2015 este trainer specializat în managementul piciorului diabetic, în urma participării la cursul “Train the Foot Trainer” al Grupului Internaţional de Lucru pentru Piciorul Diabetic (IWGDF). În anul 2016, a făcut parte din prima serie de formatori în Podiatrie, fiind acreditată de către Ministerul Sănătății și Școala Națională de Management și Sănătate Publică.

Noul Ghid poate schimba în bine viața pacienților din România

Dr. Inceu este convinsă că noul Ghid poate schimba în bine viața pacienților din România, dacă specialiștii implicați în gestionarea pacientului cu diabet zaharat îl parcurg și încep să pună în aplicare recomandările acestuia.

”În practica clinică, acest ghid actualizat reprezintă o resursă valoroasă, furnizând informații detaliate, utile, clare despre evaluarea riscului, îngrijirea piciorului și intervențiile preventive la persoanele cu diabet zaharat. Prin aplicarea măsurilor preventive recomandate în ghid, profesioniștii din domeniul sănătății pot reduce costurile asociate tratamentului, pot preveni spitalizările legate de complicațiile piciorului diabetic și pot reduce riscul de amputație, îmbunătățind astfel calitatea vieții pacienților” susține dr. Georgeta Inceu.

Dacă vrei să afli mai multe despre Ghidul de prevenția și managementul piciorului diabetic de la specialiști implicați în pregătirea sa, participă la webinarul din 20 iunie 2024, începând cu ora 18.00, completând formularul de aici: Ora Specialistului Rodiabet ediția 12 – Rodiabet.

Vino alături de noi să găsim împreună instrumentele potrivite pentru reducerea numărului de ulcerații și prevenirea amputațiilor în România!