“În general persoanele cu diabet se feresc de pâine și de cartof, pe motivul că le crește glicemia și îi îngrașă, dar consumă mămăligă în locul acestor alimente, de multe ori fără măsură. Mămăliga îngrașă și crește glicemia la fel de mult ca pâinea sau cartoful, daca este consumată în exces”, spune dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriţie și boli metabolice, membră a Colegiului Medicilor din România, a Societății Române de Nutriție, Diabet și Boli Metabolice și a Fundației pentru Alimentație Sănătoasă, într-un interviu pentru portalul Rodiabet.ro
Dr. Laura Ene a explicat care sunt pricipalele mituri legate de alimentația persoanelor cu diabet. În general pâinea, orezul și pastele, dacă sunt integrale, la fel ca și mămăliga, pot fi fără grija consumate în cazul pacienților cu diabet.
“Principala condiție, înainte de a fi consumate, este ca aceste alimente să fie cântărite și servite în principal la masa de prânz, nu seara. Porția zilnică recomandată de pâine pentru un pacient cu diabet este de 150 g împărțite în mod egal la cele 3 mese principale, iar porția de cartof/orez/paste/boabe – în jur de 150 g în fiert, obligatoriu la prânz”, explică medicul.
Pe locul 2, menționează specialistul, este: “înlocuirea zahărului alb cu zahăr brut, miere sau fructoză, pe considerentul că sunt îndulcitori naturali și mult mai sănătoși, ceea ce este adevărat, însă reversul medaliei este creșterea glicemiei pe care o induc, în acceași măsură precum zahărul alb”.
Un alt mit, cel puțin la fel de des întâlnit, este cel al dulciurilor fără zahăr, a dulciurilor și produselor pentru diabetici.
“Văd foarte multe persoane care mănâncă napolitane pentru diabetici fără zahăr, ciocolată neagră pentru că nu are zahăr, consumă dulceață sau gemuri fără zahăr, fără să consulte eticheta alimentelor și să realizeze că, din punct de vedere caloric, impactul acestor alimente pe greutatea lor este același ca al celorlalte dulciuri și produse ne-dietetice. Napolitanele fără zahăr, cicolata neagră, au cel putin la fel de multe calorii precum suratele lor ne-dietetice. Poate că nu au zahăr adăugat ci îndulcitori, dar făina din care sunt făcute reprezintă tot o formă de zahăr. Același lucru se întamplă cu biscuiții sau covrigeii așa-zis dietetici sau cu fibre ori cu tărâțe care au cel puțin la fel de mulți carbohidrați precum cele normale”, remarcă Dr.Laura Ene.
Un alt aspect, cu care se confruntă cel mai des medicul specialist în cabinet, este “mâncarea sănătoasă”.
“Goana aceasta după mâncare sănătoasă ne face să nu mai verificăm etichetele alimentelor și să alegem doar după reclame, produse care, din păcate, nu sunt deloc mai sănătaose decât pe etichetă. Din din punct de vedere nutrițional și al caloriilor, dulciurile dietetice îngrașă la fel de mult ca cele normale, iar echilibrul diabetului de tip 2 stă în primul rând în controlul greutății”, atenționează specialistul.
Alimentele sănătoase sunt mult mai nutritive decât suratele lor procesate, dar care îngrașă la fel de mult.
“Mă refer la îndulcitorii naturali de care am mai amintit, la uleiurile vegetale naturale, presate la rece, la cerealele integrale și nu în ultimul rând la semințe, nuci, alune sau migdale. Toate aceste alimente sunt într-adevar extrem de sănătoase însă extrem de calorice, iar diabeticii ar trebui să fie foarte atenți la cantitatea în care aleg să le consume, deoarece le pot dezechilibra glicemiile prin creșterea în greutate”, susține ea.
Uneori, oamenii fac o alegere ciudată atunci când vine vorba de alimente.
“Fug de pâine, cartofi, orez, paste, însă aleg să mănânce covrigi, covrigei, merdenele, produse de cofetărie sau patiserie, fârâ sâ înțeleagă faptul că acestea cresc de două ori mai mult glicemia, greutatea și îi expun riscului de boală cardiovasculară mult mai mult decât pâinea, deoarece pe lângă făină albă conțin și multe grăsimi trans – hidrogenate, cele mai rele tipuri de grasimi din comert”, încheie Dr. Laura Ene.