Într-un interviu acordat pentru platforma Pneumologia.rodr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, specialist tabacolog și inițiator al Programului Naţional Stop Fumat!, a explicat cum se diferențiază recuperarea respiratorie pentru pacienții fumători care au avut Covid-19:”Diferența principală este la nivelul profilului psihologic. Sunt două aspecte foarte importante care pot fi folosite de către medicii de recuperare și de către kinetoterapeuți, pentru a-i ajuta pe acești pacienți să-și îndeplinească ambele obiective: să respire mai bine și să se lase de fumat”.

Când boala aceasta, Covid-19, a venit în mod intempestiv peste ei și au avut simptome respiratorii, și-au dat seama cum ar arăta viața lor dacă continuă să fumeze

”În primul rând mulți dintre acești pacienți nu au mai avut probleme respiratorii, iar acum au experimentat în mod acut ce înseamnă aceste probleme, ce înseamnă să nu poți face efort, să nu poți respira normal. Mulți dintre ei știau că fumatul îți afectează respirația, dar cum consecințele fumatului se văd în timp și apar treptat, nu au perceput problemele respiratorii ca fiind ceva foarte important”, explică dr. Magdalena Ciobanu.

O altă particularitate a acestor pacienți este identificată de către medicul pneumolog ca fiind una tot de natură psihologică: ”Persoanele fumătoare, care au trecut prin Covid-19 și fac recuperare respiratorie iau decizia să facă o schimbare comportamentală în viața lor, în speță, în fiecare zi fac niște exerciții. Unii dintre ei nu făceau activitate fizică zilnică, ori în clipa în care au venit de bună voie la recuperare înseamnă că sunt determinați ca în fiecare zi să facă un antrenament fizic, iar acest fapt presupune o schimbare comportamentală. ”

Dr. Magdalena Ciobanu consideră că medicii de recuperare și kinetoterapeuții pot folosi această deschidere a pacientului: ” Cred că acest lucru poate fi folosit de kinetoterapeuți și de medicii de recuperare pentru a-i ajuta ca în timp să-și recupereze respirația sau măcar o parte din funcția respiratorie și să se lase de fumat. De asemenenea, pacientului îi poate fi demonstrat că așa cum a reușit să introducă în rutina zilnică exercițiul fizic, tot așa poate introduce și alte schimbări comportamentale utile în procesul renunțării la fumat ”.

Mai puțin toxic nu înseamnă mai sănătos, mai puțin nociv nu înseamnă că nu-ți afectează sănătatea

Referitor la înlocuirea țigărilor obișnuite cu cele cu tutun încălzit, medicul prezintă două aspecte: ” Prmul aspect psihologic este reprezentat de faptul că pacientul, care are probleme cu respirația, amână momentul care i-ar îmbunătăți sănătatea și anume, să renunțe complet la orice produs care introduce, prin inhalare, substanțe toxice în plămân. Al doilea aspect este de natură fizică și anume, într-un plămân deja afectat, atât de afectat încât persoana respectivă are probleme cu respirația, introducerea substanțelor și gazelor toxice, nu doar că întârzie procesul de vindecare, dar poate produce leziuni pulmonare”.

Reluarea fumatului este o decizie exclusiv personală

”Riscul de a recidiva depinde de la persoană la persoană. Acesta poate fi nul, atunci când persoana este hotărâtă și înțelege faptul că fumatul este un consum de drog, iar dacă-l introduci după ce te-ai lăsat de fumat, fie și într-o cantitate mică, reiei dependența. În extrema cealaltă, sunt persoanele care nu sunt foarte decise și iau hotărârea de a se lăsa de fumat sub imperiul fricii pentru că au văzut ce înseamnă să fii internat într-un spital sau pentru că au simțit ce înseamnă o boală de plămâni. În general, în clipa în care încep din nou să respire normal, decid să se reapuce de fumat”, prezintă medicul care a inițiat programul STOP FUMAT!

Eficiența trebuie gândită în termeni de a nu mai consuma absolut niciun produs din tutun

Dr. Magdalena Ciobanu va avea două prezentări în cadrul cursului ”Recuperarea Respiratorie în context COVID-19: aspecte multidisciplinare”:” În prima parte voi prezenta aspectele practice pentru abordarea fumătorului. Este cunoscut faptul că abordarea imperativă, de genul :”Trebuie să te lași de fumat!” nu este eficientă, la fel cum cum nici abordarea:”Poate încerci/ar fi bine…” nu este eficientă. Voi arăta cum anume trebuie abordați acești pacienți pentru a putea atinge obiectivul și care sunt elementele specifice și noi pe care le putem folosi în abordarea pacienților post-Covid fumători. Intenția este de a oferi niste instrumente practice pentru a crește eficiența în procesul de susținere a fumătorilor să renunțe la tutun.”

Produsele din tutun încălzit și țigările electronice nu sunt foarte cunoscute în lumea medicală

”A doua prezentare se referă la noile produse din tutun, produse prin care se inhalează nicotina și care nu sunt foarte cunoscute în lumea medicală. De asemenea, subliniez promovarea producătorilor care este una agresivă, cu mesaje aflate la limita dintre adevăr și minciună. Audiența fiind una reprezentativă de personal medical, consider că trebuie să cunoască anumite aspecte medicale și științifice pentru a înțelege exact de ce trebuie să explice pacientului că aceste produse nu sunt bune pentru sănătate”, sintetizează dr. Magdalena Ciobanu, specialist tabacolog.

Abordarea cursului este una foarte corectă, care ne va ajuta să înțelegem totalitatea consecințelor infecției cu Sars-Cov-2 asupra întregului corp

Medicul pneumolog subliniază faptul că omul trebuie văzut în totalitatea lui și abordat ca atare: ”Este extraordinar de util acest format de curs, în care timp de 5 zile consecutive, se abordează teme diferite ale afectării diverselor sisteme și organe de către acest virus. Omul nu este un cumul de organe, ci prezintă organe, sisteme care colaborează între ele și se influențează. Nu te poți referi la recuperarea respiratorie fără să te gândești dacă nu cumva anumite elemente de recuperare neurologică sau cardiovasculară ar putea fi utile. Acest curs, tocmai pentru că prezintă sesiuni dedicate fiecărui tip de recuperare, va fi extrem de util pentru medicii de recuperare, kinetoterapeuți, dar și pentru noi, medicii din alte specialități. Formatul ne permite să înțelegem cât de utilă este echipa medicală pentru pacienți.