Nu există o vârstă anume, indicată pentru a merge la urolog, având în vedere că această specialiate se adresează atât ambelor sexe, cât și tuturor categoriilor de vârstă, inclusiv copiilor. Tocmai de aceea, pacienții ar trebui ca, la anumite simptome, să se prezinte rapid la medic, lăsând deoparte prejudecățile, care nu fac decât să întârzie diagnosticul și inițierea tratamentului adecvat, după cum a subliniat, într-un interviu pentru MedicalManager.rodr. Manuela Olaru, medic specialist urolog.

”Principalele simptome ce nu ar trebui ignorate, ci ar trebui să determine pacientul să se prezinte cât mai repede la medic, indiferent de vârstă, sunt: hematuria (urina cu sânge), dificultatea de a urina, uneori, chiar imposibiliatea de a urina sau extrema opusă, pierderile ușoare de urină, până la incontinența totală. Infecțiile urinare recurente, durerea pelvină, ce au un mare impact asupra calității vieții pacienților, de asemenea, trebuie evaluate de către un specialist urolog. Nu uităm de  patologia litiazică – calculii renali, ureterali sau vezicali, ce necesită consult periodic, având în vedere riscul mare de reapariție al acestei afecțiuni”, a explicat dr. Olaru.

 

Fumatul crește riscul de cancer vezical

Potrivit acesteia, o mare parte din afecțiunile menționate sunt influențate de stilul nostru de viață: fumatul va crește riscul de cancer vezical, obezitatea poate determina, în timp, pierderi necontrolate de urină, o igienă neadecvată poate favoriza, în unele situații, infecțiile urinare sau o hidratarea insuficientă va fi precursorul apariției binecunoscutelor „pietre la rinichi”; o parte importantă a tratamentului este reprezentată de corectarea stilului de viață și de educația medicală, ce ar trebui să fie prioritară.

 

Fără tabuuri și prejudecăți

„Credeam că urologul tratează numai bărbați” este unul dintre tabuurile din rândul femeilor, cu care urologul se luptă frecvent, potrivit dr. Manuela Olaru.

”Se perpeteuază eronat conceptul că incontinența urinară, pierderea de urină, este un lucru normal, având în vedere că atât de multe femei se confruntă cu această situație. Din păcate, situația nu este așa. Pierderea de urină nu este un lucru normal, ea nu apare odată cu înaintarea în vârstă, multe femei tinere având această problemă. Toate aceste prejudecăți nu fac decât să întârzie diagnosticul și inițierea tratamentului adecvat”, a ținut să sublinieze medicul.

 

Terapii eficiente, ce pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții

La capitolul tratament, dr. Olaru a vorbit despre avantajul evoluției terapiilor specializate pe tipul incontinenței urinare. Interventia chirurgicală nu este singura manevră terapeutică, o prezentarea la specialist, în timp optim, poate decela afecțiunea într-un stadiu inițial, ce necesită, uneori, numai schimbarea stilului de viață. Astfel, tratamentul poate fi conservator, incluzând măsuri generale, precum stil de viață, gimnastică pelvină, electrostimulare pelvină, tratament farmacologic sau dispozitive de contenție intravaginale, unele dintre ele fiind foarte facil de utilizat, chiar de către pacientă, indiferent de vârstă, oferindu-i, totodată, un grad de independență. Gradual, vorbim și de tratamentul minim invaziv, precum injectarea periuretrală cu «bulking agents» – agenți de umplere, ajungând până la cel invaziv – chirurgical”, a explicat urologul.

 

Concluziile medicului

”Este foarte important să ne prezentăm la timp la medic și să știm cărui medic să ne adresăm, pentru simptomatologia noastră. La fel de importantă este educația medicală, trebuie să lăsăm miturile deoparte, incontinența urinară afectează foarte multe femei. Trăim într-o eră în care dispunem de terapii eficiente, ce pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții. Tratamentul conservator este prima intenție, dacă prezentarea la medic se face la momentul oportun. Tratamentul chirurgical va fi indicat, numai după o evaluare riguroasă a pacientei”, a concluzionat medicul specialist urolog.

 

Ce tratează urologul

Urologul este specializat să trateze afecțiuni ale tractului urinar – rinichi, uretere, vezica urinară, uretra, atât la femei, bărbați, cât și la copii. Însă, pentru că aria de specialitate include și aparatul genital masculin, este, deseori, văzută ca fiind o specialiate adresată eminamente patologiei masculine.

Ce este urologia

Urologia este o specialitate complexă, acoperind sfera oncologică, prin tratarea cancerelor de prostată, rinchi, vezică urinară, etc; patologii benigne de vezică urinară, precum cistitele bacteriene, cistita intestițială, prolapsul vezical, pierderile de urină – incontinența urinară sau sfera andrologiei (disfuncția erectilă, fertilitatea masculină). Mai mult decât atât, urologia este, în același timp, și o specialiate chirurgicală, și clinică. Toți urologii sunt, prin definiție, chirurgi, asta însemnând că se va crea o legatură strânsă cu pacientul și de lungă durată, pentru că implică atât partea chirurgicală, cât și urmărirea clinică ulterioară a pacientului.