Organismul uman poate chiar și în momentele de stres maxim să păstreze un echilibru perfect, greu de replicat în laborator. Sistemul urinar este direct implicat în menținerea acestui echilibru, de aici și rolul său vital.
„Nu întotdeauna acordăm importanța cuvenită sănătății aparatului urinar. Deopotrivă copiii, femeile și bărbații pot dezvolta patologii de tract urinar. De aceea este eronată asocierea clasică a specialității urologice strict cu sexul masculin. Cu toții vom cere sfatul unui medic urolog cel puțin o dată pe parcursul vieții. Dacă vorbim despre populația de sex feminin, putem afirma că nu există o vârstă anume de la care ar fi indicat să mergem să vizităm un medic urolog. Cu toate acestea, de foarte multe ori rușinea de a fi stigmatizată va întârzia punerea unui diagnostic corect și inițirea unui tratament adecvat la momentul oportun”, afirmă Dr. Manuela Olaru, medic specialist urolog, într-un interviu acordat portalului Incontinenta.ro.
Domnia sa avertizează că, în ceea ce privește bărbații, necesitatea imperativă de merge anual la urolog apare o dată cu vârsta de 40 de ani, chiar dacă până la momentul respectiv nu au existat motive semnificative care să îi determine să facă acest lucru. Cancerul de prostată este una dintre cele mai frecvente patologii neoplazice întâlnite la barbați care în stadii incipiente nu prezinta de obicei semne de boală.
Citiți interviul integral pe Incontinenta.ro