Femeile ar trebui să fie mai deschise față de ce simt în perioada de menopauză, pentru că există mai multe tratamente față de trecut și există mai multă înțelegere din partea medicilor, iar prevenția este cea mai bună terapie. Aceastea au fost doar câteva dintre ideile exprimate de Dr. Maria Tulpan, Medic specialist Endocrinologie, în cadrul webinarului ”Sănătate și echilibru în premenopauză și menopauză”, organizat online, miercuri, 18 octombrie, pe platforma EventsMax.ro, în parteneriat cu Nord – Grupul Medical Provita.
Caracteristicile menopauzei
”Din punct de vedere al endocrinologului, menopauza și pubertatea sunt două evenimente din viața unei femei care sunt foarte importante, deoarece sunt însoțite de foarte multe schimbări: hormonale, la nivelul creierului și la nivelul întregului corp. Există un paralelism între începutul și sfârșitul vieții reproductive ale unei femei, în sensul că, așa cum în jurul pubertății ciclurile sunt neregulate și hormonii fluctuează, așa se întâmplă și la sfârșitul vieții reproductive a unei femei. Perioada de 5-7 ani este o perioadă în care nivelul estrogenului scade treptat și, ulterior, brusc și, când ajunge la nivelul de jos, se echilibrează. Această fază în care nivelul estrogenului începe să scadă este perimenopauza”, a explicat Dr. Maria Tulpan.
Încetinirea metabolismului și arteroscleroza, printre efecte
Potrivit acesteia, câștigul de greutate la menopauză diferă de cel anterior menopauzei, astfel că cel mai mult se depune în jurul taliei: ”Este nevoie să ne supraveghem sănătatea, în această perioadă, cu mai multă atenție ca înainte. La menopauză se încetinește metabolismul, se încetinește rata ardereilor din organism. Nu se cunosc clar cauzele, se crede doar că lipsa estrogenului influențează această schimbare. În plus, sunt femei care nu au bufeuri și transpirații la menopauză, aproximativ 20% dintre ele. O femeie aflată la menopauză sau premenopauză își poate reduce nivelul de stres, prin discuții despre subiect, care duc la înțelegerea schimbărilor ce se produc în corpul ei. În acestă perioadă, sănătatea cardiovasculară se schimbă radical. Menopauza este considerată ca un accelerator al arterosclerozei.”
Despre terapia substitutivă hormonală
”Terapia substitutivă hormonală a căzut un pic în dizgrație, din cauza unui studiu realizat în SUA, care indica faptul că, în urma acestei terapii, există un risc crescut de cancer mamar, însă o analiză amănunțită și corectă a acelui studiu a concluzionat că această terapie nu crește în mod semnificativ riscul de cancer mamar. Terapia substitutivă hormonală nu are altă indicație acceptată de toată comunitatea medicală, în afara bufeurilor de căldură. Poate fi luată în considerare pentru femeile cu risc crescut de osteoporoză, este indicată pentru a preveni sindromul metabolic, chiar și hipertensiunea și diabetul zaharat tip 2, dar cazurile trebuie individualizate”, a mai explicat Dr. Tulpan.
Obiectivul dezbaterii
Webinarul ”Sănătate și echilibru în premenopauză și menopauză” și-a propus să fie o discuție despre provocările complexe, cu care se pot confruntă femeile în perioada premenopauzei și a menopauzei, despre managementul simptomelor specifice atât tranziției, cât și perioadei în sine, dar mai ales despre rolul echipei medicale, complexă și interdisciplinară, în toate aceste procese.
Webinarul Sănătate și echilibru în premenopauză și menopauză a fost organizat în cadrul platformei EventsMax.ro, cu suportul NORD – Grupul Medical Provita.
EventsMax.ro este un produs Oameni și Companii.