Cancerul produce o povară majoră la nivelul societății, nu doar a sistemelor de sănătate, afectând persoana diagnosticată, familia acesteia și, în ansamblu, economia. Este avertismentul Președintelui Centrului pentru Inovație în Medicină, Dr. Marius Geantă, din deschiderea dezbaterii Management Modern în Oncologie, ce a avut loc pe 20 februarie, la Hotel Ramada în Constanța.

Evenimentul organizat de Oameni și Companii, în parteneriat cu Bristol-Myers Squibb, Farmexpert și B. Braun, cu susținerea partenerului instituțional ANMCS – Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate, a avut ca temă ”Monitorizarea și eficientizarea Programului Național de Oncologie Cost-Volum”. 

Potrivit lui Dr. Marius Geantă, în acest moment inovația în oncologie este exponențială: pentru mai mult de 300 de tipuri de cancer peste 2.000 de medicamente imuno-oncologice se află în dezvoltare . ”Față de ultima decadă, terapiile moderne dar și mijloacele de diagnosticare de ultimă oră au revoluționat tratamentul în oncologie. Însă, pentru a facilita accesul pacienților la aceste tratamente și tehnologii inovative, trebuie să acționăm rapid și susținut pentru schimbarea modelului clasic în care se livrează acum aceste  servicii și produse în oncologie”, a mai menționat președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

Dr. Marius Geantă și-a exprimat încrederea că un registru de cancer ar putea structura mai bine domeniul și, prin intermediul lui, s-ar putea face o mai bună conștientizare a problematicii cancerului.

Programul de Management Modern în Oncologie este unul de comunicare profesională, dedicat specialiștilor implicați în gestionarea Programului Național de Oncologie, dezvoltat de Oameni și Companii încă din anul 2012. Programul include instrumente offline (conferințe, dezbateri profesionale și simpozioane) și digitale (rapoarte specializate și campanii de comunicare publică), cu focus pe zona de politici medicale și management medical.

În 2019, una din temele majore pe care le abordează programul este accesul pacienților la medicamente și tehnologii inovatoare în sistemul de sănătate românesc, alături de posibilitatea modernizării și eficientizării modului de funcționare a Programului Național de Oncologie. În acest an, programul se desfășoară cu susținerea partenerilor Bristol Myers Squibb, Farmexpert și B. Braun, alături de partenerul instituțional Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).