O boală precum cancerul nu poate aștepta ca pandemia COVID-19 să se sfârșească. Pacienții cu afecțiuni oncologie trebuie să reprezinte o prioritate, chiar și în timpul unei pandemii, iar accesul la îngrijiri medicale trebuie asigurat în permanență. Sunt concluziile prezentate de Dr. Monica Dugăeșescu, Medic Rezident Medicină de Laborator, Institutul Clinic Fundeni, într-un interviu pentru platforma DespreCancer.ro.
În opinia medicului, este necesară realizarea de protocoale speciale pentru pacienții oncologici, care, pe de-o parte trebuie să aibă acces la procedurile diagnostice și terapeutice și, pe de altă parte, fiind o populație vulnerabilă la infecțiile virale, trebuie protejați în mod deosebit de transmiterea SARS-CoV-2. ”În contextul lansării Planului European de Cancer, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer subliniază importanța adoptării unui Plan Național de Cancer, pentru a asigura accesul la intervențiile diagnostice și terapeutice, dar și utilizarea eficientă a resurselor disponibile. Este necesară realizarea unor eforturi semnificative pentru a remedia situația actuală, însă bolnavii cu cancer ar trebui să reprezinte o prioritate a sistemului de sănătate al oricărei țări”, a spus Dr. Dugăeșescu.
Influența pandemiei COVID-19: creșterea mortalității cancerului
Chestionată în legătură cu efectele pandemiei asupra bolnavilor de cancer, aceasta a arătat că, ”de la debutul pandemiei COVID-19, eforturile instituțiilor din domeniul sănătății s-au focusat pe limitarea răspândirii noului coronavirus și pe managementul pacienților infectați cu SARS-CoV-2”.
Urmarea: ”Inevitabil, pacienții non-covid au fost afectați de aceste schimbări și, în particular, pacienții cu cancer au avut de suferit. La debutul pandemiei, Organizația Mondială a Sănătății a raportat că, în 122 din 163 de țări, serviciile de îngrijiri medicale pentru boli netransmisibile (printre care și cancerul) au fost afectate, iar în regiunea europeană în 1 din 3 țări, îngrijirile acordate pacienților diagnosticați cu cancer au fost întrerupte parțial sau total. În aprilie 2020, în Kirghistan numărul de cazuri de cancer nou diagnosticate a scăzut cu 90%, iar în Olanda și Belgia cu 30-40%. Directorul Regional pentru Europa al OMS a declarat că impactul pandemiei COVID-19 asupra îngrijirii pacienților cu cancer este unul catastrofal. Diagnosticarea acestora a scăzut, iar depistarea cazurilor s-a realizat în stadii mai avansate de boală, când opțiunile terapeutice sunt adesea insuficiente. Inițierea terapiei a fost, de asemenea, întârziată, intervențiile chirurgicale au fost amânate sau chiar anulate, medicația antineoplazică nu a fost disponibilă întotdeauna, studiile clinice au fost întrerupte, iar reevaluările periodice au fost amânate, ceea ce reprezintă o mare problemă pentru pacienții oncologici cu risc de recidivă. Toate acestea au contribuit la o creștere a mortalității cancerului, în timpul pandemiei COVID-19.”
Serviciile medicale nu au revenit la nivelul anterior pandemiei
Situație ”mai rea ca niciodată”, pentru ilustrarea căreia, medicul a prezentat concluziile mai multor analize: ”Conform unui raport publicat de rețeaua coalițiilor pentru cancer la nivel mondial, realizat pe baza unui studiu care a cuprins 77 de organizații pentru cancer din 22 de state, peste 80% dintre respondenți au raportat că serviciile esențiale pentru diagnosticul cancerului nu au revenit la nivelul anterior pandemiei, iar în majoritatea cazurilor situația a fost descrisă drept mai rea ca niciodată. Societatea Europeană de Oncologie Medicală (ESMO) a publicat rezultatele unor studii importante pe această temă, care au fost prezentate în cadrul congresului virtual ESMO 2020. Conform rezultatelor acestora, aproximativ 80% dintre pacienții oncologici au fost afectați din diverse cauze ce țin de schimbările determinate de pandemia COVID-19.”
Concluziile naționale
Pe plan național, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a publicat că diagnosticarea pacienților oncologici a scăzut cu 30-40% în 2020, față de 2019. În noiembrie 2020, au decedat de cauze non-Covid-19, în România, cu 10.000 de pacienți cu cancer mai mult decât în anul precedent, în aceeași lună. În același raport, FABC a prezentat și cauzele care au condus la dificultățile în diagnosticul și managementul pacienților cu cancer în România.
”Impactul schimbărilor care au apărut în contextul pandemiei COVID-19, asupra morbidității și mortalității pacienților oncologici, se va reflecta și în anii următori. În prezent, știm că în 2020 au fost diagnosticați mai puțini pacienți cu cancer, iar mortalitatea a fost mai ridicată. Ce se va întâmpla cu pacienții cu cancer care nu au fost diagnosticați în 2020 și care, înainte de pandemie, ar fi ajuns la medic mai devreme? Ce se va întâmpla cu pacienții depistați în 2020 în stadii mai avansate de boală și care au supraviețuit, cum va fi afectată supraviețuirea acestora pe termen lung? Toate acestea sunt întrebări la care se va răspunde în timp, însă putem anticipa că schimbările care au survenit în contextul pandemiei COVID-19 vor afecta statisticile pentru pacienții cu cancer și în anii următori”, a mai arătat medicul.
Carte de vizită
Dr. Monica Dugăeșescu a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, în 2020. În urma obținerii a două burse Erasmus Traineeship, a studiat și a lucrat în laboratoare de analize medicale și de cercetare din străinătate. În prezent, urmează rezidențiatul în specialitatea medicină de laborator, în cadrul Institutului Clinic Fundeni și face parte din echipa editorială RaportuldeGardă.ro