Pacienții diabetici sunt afectați de frig, care îi predispune la viroze, la răceli, la gripe și, atunci, orice fel de proces infecțios inflamator pentru un pacient diabetic înseamnă creșterea glicemiilor. Este avertismentul lansat de Dr. Oana Parlițeanu, medic rezident Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Spitalul Clinic “Nicolae Malaxa” și nutriționist la SANAMED Hospital, într-un interviu pentru platforma Rodiabet.ro.
“Sezonul rece vine la pachet cu lipsa legumelor și fructelor, iar atunci pacientul se vede obligat să mănânce mai multe alimente cum ar fi: cartofi, orez, paste făinoase. Aceste alimente, pentru persoanele cu diabet, se află în dieta lor, dar în gramaj, în cantități mici, deoarece aceste alimente pot influența echilibrul diabetului. În plus, aceștia au nevoie de o anumită cantitate de energie pentru a se termoregla, adică ei consumă energie, pentru a regla temperatura corpului. În cazul pacienților tineri, slabi, cu diabet zaharat tip 1, se poate întâmpla să facă hipoglicemie, din cauza frigului, pentru că, din ceea ce mănâncă, organismul consumă energie pentru reglarea temperaturii, ei își fac insulină cât ar trebui și atunci au insulină în plus, în exces, iar noi recomandăm să mai scadă numărul de unități”, a explicat medicul.
Principiile alimentației, în anotimpul rece
În ceea ce privește alimentația, pe timpul toamnei și iernii, pentru persoanele cu diabet zaharat, medicul a arătat că principiile sunt aceleași ca pe tot parcursul anului, pacientul diabetic având o dietă cu un număr de carbohidrați fix. El trebuie să își cântărească glucidele din alimentație, să știe exact cât mănâncă într-o zi, iar atunci când nu sunt legume verzi și alimente cu care să le înlocuiască, se întâmplă să crească consumul cantității de carbohidrați. Practic, trebuie să mențină, ca și în timpul anului, o dietă echilibrată.
În această perioadă, există variante de legume congelate (spanac, fasole verde, etc.), ce pot fi consumate în locul salatelor care lipsesc în sezonul rece, deoarece nu se găsesc mereu legume proaspete sau sunt prea scumpe. Se pot înlocui cu alimente care au indice glicemic mic și care nu au atât de mulți carbohidrați.
Provocările prelungirii pandemiei COVID-19
”Știm cu toții că pacienții cu diabet zaharat sunt predispuși la infecția cu Sars-Cov-2. În momentul de față, în urma studiilor efectuate pe pacienții care s-au infectat, proporția cea mai mare de pacienți care aveau și alte boli, este proporția pacienților cu diabet zaharat, sunt pe locul întâi. Această constare îl face pe pacientul cu diabet să fie de două ori mai atent sau ar trebui să fie. Acolo unde este vorba și de o vârstă mai înaintată, dar și de alte probleme de sănătate, pe lângă diabet, trebuie să nu se expună în niciun fel. Să stea cât mai izolat, să respecte măsurile de protecție și distanțare, să iasă din casă doar dacă este neapărat necesar. Asta înseamnă, în afară de componenta psihică și psihosocială, că nimănui nu-i place să fie izolat, lipsa activității fizice. Toate acestea duc la sedentarism, la acumulare de kilograme în plus, la apariția glicemiilor mari, care vor concluziona toate într-un posibil risc de complicații pe viitor”, a arătat medicul specialist.