Ministerul Sănătății este deschis la toate abordările favorabile pacienților din România, așa cum a demonstrat în ultimii ani, și dorește ca, în viitorul apropiat, să ofere noi șanse pacienților oncologici. Este mesajul transmis de Secretarul de Stat din Ministerul Sănătății, Octavian Alexandrescu, în cadrul dezbaterii profesionale referitoare la Managementul Modern în Oncologie, ce a avut ca temă ”Managementul Integrat al Cancerului Urotelial” și s-a desfășurat pe 2 aprilie, la Biblioteca Centrală Universitară din Capitală.
În contextul noutăților de pe agenda de oncologie din prezent – Tumor Board, terapiile personalizate și rolul inovației în oncologie, evenimentul a fost dedicat lansării documentului dezvoltat de societățile știintifice de urologie și oncologie pe tema cancerului urotelial.
”Patologia oncologică reprezintă o preocupare continuă fie a lumii medicale, fie a specialiștilor din cercetare, însă începând cu anii 2000, odată cu îmbunătățirea diagnosticării care ajunge până la nivel molecular, au apărut și noile terapii focusate pe anumite categorii de pacienți, crescând astfel rata de răspuns terapeutic. Acest lucru se poate spune și despre patologiile oncologice renale, respectiv cancerele prostatei și mai nou ale vezicii urinare. În acest context, conducerea Ministerului Sănătății a reușit în ultimii doi ani să scoată problemele acestei patologii din „zona roșie” a nerealizărilor, plasând astfel România într-o „zonă galbenă”. Această situație este încurajatoare, însă vom căuta resurse și vom continua să facem pași noi în diagnosticarea și tratatmentul cancerelor, astfel încât să ne situăm cât mai repede într-o zonă de vârf a Europei”, a arătat Secretarul de Stat Alexandrescu.
”Totodată, după modelul centrelor specializate din Uniunea Europeană, Ministerul Sănătății dorește ca în fiecare unitate sanitară ce derulează PNO să existe o colaborare între toți specialiștii din domeniu într-un singur loc reuniți într-un ”Tumor Board”, care va avea scopul construirii celei mai adecvate atitudini terapeutice pentru pacient. În prezent ne preocupă și noile descoperiri în cancerele vezicii urinare, care se află în centrul discuțiilor dumneavoastră de astăzi, dar, ca reprezentant al Ministerului Sănătății, doresc să precizez că noile succese terapeutice cu influență certă asupra creșterii supraviețuirii constau într-o depistare precoce și cu tratament chirurgical minim invaziv. Sigur, studiem și răspunsurile terapeutice la noile terapii imunomodulatoare, însă deocamdată terapiile nou apărute nu dau același rezultat semnificativ comparativ cu procedurile folosite precoce. (supraviețuirea este cam aceeași cu cea a chimioterapiei clasice, un singur produs putând crește supraviețuirea cu 3, 5 luni)”, a mai spus Alexandrescu.
Cu aproape 200.000 de noi pacienți identificați anual, carcinomul urotelial reprezintă a cincea cea mai frecventă formă de cancer în Europa. Se consideră că până la jumătate dintre persoanele diagnosticate cu acest tip de cancer vor deceda în următorii cinci ani. Prin specificul patologiei, calitatea vieții persoanelor afectate de această boală este impactată major, iar nevoile lor de îngrijire sunt semnificative.
În România, peste 18.000 de persoane trăiesc în prezent cu acest tip de cancer, aproximativ 2,500 de cazuri noi fiind identificate în fiecare an. Până în 2025, se estimează că alți 18.000 noi pacienți vor fi diagnosticați cu carcinom urotelial. Ratele de vindecare sunt relativ modeste (rate ridicate de recurență a tumorilor inițiale), iar impactul bolii asupra calității vieții pacienților este semnificativ. Tratamentele citostatice disponibile au toxicități secundare importante care limitează utilizarea lor pe profilul de vârstă și comorbidități tipic acestor pacienți. Astfel, doar 5% dintre pacienții aflați în stadiul metastatic al bolii supraviețuiesc la 5 ani. Implicațiile psiho-sociale în cazul pacienților cu carcinom urotelial sunt semnificativ mai ridicate decât în cazul altor pacienți oncologici. Separat de impactul diagnosticului de cancer în sine, soluțiile terapeutice chirurugicale (în special cistectomia radicală însoțită de deviații chirurgicale pentru colectarea și devierea urinei) au consecințe importante asupra vieții de zi cu zi a pacientului și familiei acestuia. Întreținerea diversiunii urinare implică atenție și îngrijiri speciale, în contextul riscului de apariție a complicațiilor.
În cadrul primei întâlniri dedicate carcinomului urotelial la nivelul Parlamentului European în 2013, boala a fost numită ”cancerul uitat” (”the forgotten cancer”), din cauza progreselor reduse realizate spre creșterea duratei și a calității vieții acestor pacienți. Deși caracteristicile carcinomului urotelial construiesc un profil particular de pacient, cu nevoi specifice importante, această boală este adesea neprioritizată în zona deciziilor ce pot îmbunătăți prognosticul și calitatea vieții pacienților. Mai multe arii de nevoi neacoperite sunt identificate atât la nivel internațional cât și local, fiind necesare intervenții susținute specifice pentru a schimba situația existentă la acest moment.
Management Modern în Oncologie este un program de comunicare profesională în domeniul oncologiei dezvoltat de Oameni și Companii din anul 2017. Obiectivul acestui program este de a dezbate, de a face schimb de informații și experiențe și să comunice pe tema inovațiilor și managementului eficient al oncologiei.
Întâlnirea a reunit autorități, dar și experți, formatori de opinie din cele două domenii, care au susținut prezentări cu un mare aport științific pentru societatea medicală românească.
Dezbaterea a fost parte integrantă a acestui program și s-a derulat cu suținerea companiei Roche, sub patronajul Societății Naționale de Oncologie Medicală din România și al Asociației Române de Urologie. Partener instituțional a fost Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate.