Sezonul rece aduce cu sine, pe lângă pericolul deja existent al virusului COVID-19, perioada gripei sezoniere. Iar cel mai periculos pentru orice pacient cu comorbidități, dar, în special, pentru cei cu diabet zaharat, ar fi să contracteze atât virusul gripal, cât și virusul Sars-Cov-2, în același timp. Este avertismentul lansat de Dr. Raul Pătrașcu, Manager, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu”, Timișoara, într-un interviu pentru RoDiabet.ro.
”Schimbările de stil de viață sunt dificile, pacienții trebuie să fie mult mai atenți la dieta lor, astfel încât aceasta să nu se decompenseze brusc și să nu ajungă în unitățile de primire urgență, unde, oricât de bune ar fi circuitele și măsurile luate de managerii spitalelor din țară, riscul nu poate fi niciodată zero. Ajustare dietei și monitorizarea atentă, alături de medicul de familie și de medicii noștri, prin telemedicină, este o măsură a condiției lor. Pe de altă parte, poate unii dintre ei, din păcate, sunt pensionari care nu au rude apropiate și atunci se ia în considerare când și în ce condiții pot ieși din casă, pentru a se expune cât mai puțin. În concluzie, sezonul rece aduce în fiecare an, dar anul acesta și mai mult, schimbări în stilul de viață al pacienților cu diabet. Noi încercăm să-i ajutăm, să eliminăm o parte din risc, dar și să venim cu suport psihologic pentru pacienți”, a explicat managerul.
Pacienții cu diabet, și mai restricționați
În condițiile unei pandemii care încă e în plină dezvoltare, având în vedere că valul doi a lovit întreaga lume, și pe măsură ce se impun restricții, iar numărul de cazuri crește, stilul de viață este afectat din ce în ce mai mult, potrivit dr. Pătrașcu: ”Pacienții cu diabet sunt și mai restricționați decât restul poporului, pentru că, fiind supuși riscului atât de mare de complicații, ei sunt nevoiți să ia măsuri și mai drastice de a se proteja. Izolarea prelungită și interacțiunea socială restricționată vor fi consecințe de schimbare a stilului de viață. Dacă nu venim și în întâmpinarea acestor nevoi psihologice vor duce, din păcate, la anumite probleme pe termen lung.”
Schimbare abruptă a stilului de viață
”Toate acestea constituie o schimbare abruptă a unui stil de viață, cu care pacienții cu diabet trebuie să se obișnuiască, pe lângă regimul de viață separat pe care oricum îl aveau, aici mă refer la regimul dietetic, la sperieturile ocazionale, atunci când diabetul se decompensează, la nevoia de a veni la spital pentru monitorizare. Noi, ca spital, am putut ajuta și am reușit să eliminăm una dintre aceste nevoi, mai exact, aceea de a veni la spital. Este ceea ce noi putem face pentru pacienți, pentru că, până la urma urmei, fiecare pacient reprezintă o viață umană. Rolul nostru, ca medici, nu este să tratăm boala, ci să tratăm bolnavul”, a mai spus medicul.
Orice recunoaștere vine ca o mângâiere
Distincția obținută în cadrul Congresului Societății Naționale de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a fost primită, potrivit managerului, ca pe-o ”onoare, dar și o responsabilizare”: ”În această perioadă de criză, în care medicii noștri și personalul medical au muncit din greu, în ultimele două luni de zile și continuă să o facă în prima linie, fiecare recunoaștere contează și vine ca o mângâiere. Acest premiu este o recunoștere a muncii noastre pentru efortul depus în ultimele luni și ne bucură că l-am primit, deoarece este o atestare a faptului că sistemul funcționează și a funcționat foarte bine și pe timpul perioadei de urgență. Datorită acestui sistem, reușim să tratăm și să urmărim în continuare pacienții cu boli cronice, în special, pe cei cu diabet, care prezintă un risc foarte mare, având această comorbiditate, dacă ar contracta virsusul SARS-Cov-2, astfel, noi reușim ca pacienții să fie monitorizați și să le fie minimizat riscul de expunere.”