Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, consideră că impactul restricțiilor pandemiei COVID-19 poate fi considerat, într-o notă optimistă, drept unul pozitiv, “pentru că a adus actul medical în secolul nostru”.

“Înainte de pandemie, persoanele cu diabet zaharat, cei mai mulți vârstnici, cu statut socio-economic precar, la distanțe mari de cabinet erau obligați să se prezinte la 3 luni sau la 6 luni pentru control și tratament. Acest lucru este pozitiv în cazul în care persoana în cauză are nevoie de un control mai strict, cel puțin după diagnosticare. Însă, aceste drumuri pot fi dificile pentru mulți dintre ei, cu costuri care îi pun în dificultate chiar de a se prezenta la cabinet. Cabinetul meu se situează în provincie, unde situația este diferită față de capitală. Prin adaptarea la situația de control a riscului de infectare cu noul coronavirus, medicina a adoptat, în sfârșit, telemedicina. Desigur, aceasta nu este potrivită pentru o parte din specialitățile medicale, însă pentru specialitatea de diabet, nutriție și boli metabolice, de exemplu, este imperios necesară!”, explică fondatorul Centrului de Cercetare, Diagnostic și Tratament în Diabet și Boli de Nutriție Corposana.

 

„Pandemia a adus în atenție importanța vitală a alimentației corecte, a controlului glicemic, a exercițiilor fizice, a igienei personale”

“Atunci când pacientul urmează ani de zile același tratament antidiabetic, când are sub control regimul alimentar și își urmează cu seriozitate ritualurile de control a glicemiei și periodic a hemoglobinei glicozilate sau a altor parametrii biochimici uzuali (făcute prin intermediul medicului de familie), când păstrează o legătură telefonică sau electronică cu medicul diabetolog curant, atunci se poate alege telemedicina ca opțiune periodică. În cazul acesta, persoana cu diabet zaharat tot va trebui să se prezinte la medicul curant la controlul anual, cu analize complete și pentru investigarea posibilelor complicații ale diabetului zaharat. O să fie astfel mai modern, mai comod, cu costuri mult mai reduse pentru pacient”, afirmă Dr. Simona Carniciu într-un interviu acordat portalului RoDiabet.ro

Ea susține că a avut o comunicare foarte bună cu pacienții în această perioadă. În cazurile rare când pacienții nu aveau un număr de telefon de contact, s-a apelat la medicul său de familie. “Majoritatea au fost mulțumiți de această metodă pentru că riscul de infectare cu noul coronavirus a fost mult mai redus, iar în multe cazuri, pentru prima dată, s-au implicat și membrii ai familiei, care astfel pot avea în vedere mai atent îngrijirea pacientului cu diabet zaharat. Au fost și cazuri dificile, în care pacienți singuri, cu comorbidități importante, au comunicat mai greu sau nu s-au descurcat cu folosirea mijloacelor moderne de telecomunicație. Pacienții programați au fost instruiți privind noile reguli și reducerea riscului de infectare prin telefonul de confirmare a programării”, afirmă Dr. Simona Carniciu.

Fondatoarea centrului Corposana consideră că această perioadă a adus în atenția publicului, dar și a medicilor de toate specialitățile, implicațiile majore și riscurile crescute la care sunt expuși pacienții cardio-metabolici (cu diabet zaharat, obezitate). “A adus în atenție importanța vitală a alimentației corecte, a controlului glicemic, a exercițiilor fizice, a igienei personale și a sănătății mintale. Sunt convinsă că o mare parte din acestea vor fi luate în considerare și în viitor!”

 

Câteva reguli simple de prevenție, valabile pentru toată lumea

Dr. Simona Carniciu a realizat și o listă cu reguli de comportament sanitar, care ar trebui păstrate permanent, atât de pacienți, cât și de membrii familiilor acestora:

  1. să nu lase garda jos, pentru că ceilalți poate nu mai respectă în totalitate indicațiile de prevenție a infectării cu noul coronavirus.
  2. să se protejeze eficient:
  3. mască în locuri publice sau în apropierea altor persoane, chiar și rude sau cunoștințe care frecventează locuri publice – până când pericolul dispare, sau ori de câte ori sunt bolnavi (răceli, gripe, etc) pentru a nu răspândi infecția;
  4. spălatul pe mâini suficient, dar nu abuziv (să nu se distrugă flora bacteriană cu care trăim în simbioză), de fiecare dată când intră în casă sau de fiecare dată când atinge suprafețe posibil contaminate (nu doar cu coronavirus, ci și cu orice alt tip de virus, bacterie sau ciuperci);
  5. mănuși când circulă cu mijloace de transport în comun și atinge suprafețele atinse și de mii de alte persoane, sau când nu există posibilitatea de a se spăla pe mâini ulterior;
  6. fața nu se atinge decât cu mâinile curate.
  7. să își controleze afecțiunile. Glicemia dar și alți parametrii să fie în limitele recomandate de medicul curând, să urmeze un stil de viață sănătos (alimentație, mișcare, psihologic, relaxare, somn). Cei cu kilograme în plus să conștientizeze viitorul, să ia atitudine și să își aducă corpul în limitele normalității privind greutatea. Să urmeze tratamentul recomandat de medic!

“În cazul suspiciunii de contamire cu COVID-19, regulile sunt simple: auto-izolare imediată și anunțarea DSP și a medicului de familie prin mijloace electronice (telefon, de exemplu). Unde există posibilitatea, se poate efectua un test, dacă deplasarea nu reprezintă un risc, concluzionează Dr. Simona Carniciu.