Dr. Ștefan Aloman, medic specialist în Neurologie la Reţeaua de Sănătate REGINA MARIA, a acordat un interviu video pentru platforma NeuroMedicina.ro, în care a vorbit despre principalele afecțiuni neurologice cu care se confruntă pacienții români și ce este recomandat să facem pentru a proteja creierul de pericolul acestora.

AFECȚIUNILE NEUROLOGICE CU CARE SE CONFRUNTĂ ROMÂNII ÎN ULTIMUL DECENIU

“Afecțiunile cu care se confruntă pacienții români nu sunt mult diferite de cele cu care se confruntă pacienții din alte țări, răspândirea acestor boli pe glob fiind destul de uniformă.

În principal, pacienții români se confruntă cu patologie cerebrovasculară, aceasta fiind reprezentată de accidente vasculare, hemoragii, tromboze, care sunt clar preponderente. Acest tip de afecţiuni duc la spitalizare, la o mortalitate mare, iar consecințele asupra calității vieții pe termen lung pot fi foarte severe. De asemenea, aș putea să menționez și bolile neurodegenerative, precum Parkinson, demențele (boala Alzheimer, de exemplu). Aceste patologii în sine nu sunt neapărat mai răspândite, ci pur și simplu au o incidență mult mai mare din cauza capacității crescute de diagnostic din ultimii ani.

Ce continuăm să observăm, recent, la intersecția dintre patologia neurologică și alte specialități conexe, sunt problemele legate de stres cu care se confruntă de multe ori oamenii tineri, persoane  suprasolicitate profesional, sedentare, de multe ori fără prea mult timp de recreere”, a explicat Dr. Ștefan Aloman.

ANTRENAMENTUL COGNITIV NE PROTEJEAZĂ DE BOLILE NEUROLOGICE

Nu există un tratament minune sau un anume medicament care pur și simplu să îmbunătățească activitatea creierului sau care să-l protejeze de aceste afecțiuni pe termen lung: “Ce se poate face, într-adevăr, creierul se poate antrena. Antrenamentul cognitiv este unul din cele mai importante lucruri pe care le putem controla […] prin citit, descoperit lucruri noi, informații noi, etc. Cu cât stimulăm mai mult funcția cerebrală, cu atât se vor face noi conexiuni și creierul va fi mai bine adaptat până mai târziu în viață. Pe lângă această parte, stilul de viață este foarte important: trebuie să avem un stil de viață activ, însoţit de o dietă adecvată, fără excese, fără consumul de subtanțe psihostimulante. Toate acestea ajută – nu au un efect direct asupra funcției cerebrale, ci asupra întregului metabolism, dar un corp sănătos automat va păstra și sistemul nervos la fel de sănătos.

Astfel, este foarte important controlul factorilor metabolici, patologia generală pe care o avem influențează sistemul nervos. De exemplu, în cazul unui pacient cu diabet, în timp se poate inclusiv ca sistemul nervos să fie afectat, pot să apară polineuropatii şi alte consecinţe.”

“Dacă avem o problemă, ceva ce ne deranjează, este important să mergem la medic chiar dacă e vorba de oboseală sau niște dureri de cap, pentru că acestea pot fi (sau nu) semnele unei patologii neurologice care altfel ar progresa și e mult mai bine să le identificăm într-o fază precoce decât mai târziu, în evoluția lor”, a adăugat Dr. Ștefan Aloman.