Medicina bazată pe dovezi, folosită până în prezent, se află într-un curs de transformare treptată, prin convergența tuturor progreselor tehnologice, în special a datelor și a metodologiilor mobile, cât și prin impactul pe care pandemia l-a avut, prin dinamizarea digitalului din viața noastră. Asistăm la o explozie de date în zona sistemului medical, al căror volum, în ultimii 7 ani, a crescut cu 50%, iar aceasta va continua, creând o nouă viziune a diagnosticării și tratamentului în boala cardiovasculară. Acestea sunt câteva dintre ideile pe care Dr. Ștefan Busnatu, Medic Cardiolog, Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar-Arseni” și Coordonator al Centrului de Inovaţie și eHealth, UMF ”Carol Davila”, le-a transmis, în calitate de moderator, în cadrul dezbaterii referitoare la rolul datelor mari sau ”Big Data” în zona cardiologiei, cea de-a treia întâlnire a a comunității CardiologieModerna.ro, dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2020.

Date cu scopuri speciale pentru medici

Conceptul de “Big Data” poate fi definit ca seturi mari de date, informații abordate analitic, ce pot dezvălui tipare sau tendințe adiacente și care sunt caracterizate prin cei cinci V: Volum, Viteză, Varietate, Veridicitate și Valoare.

”Toate aceste cantități masive de date…, dacă le agregăm, din date mari pot deveni date cu scopuri pentru medic, cât și pentru pacient, de exemplu, dacă am discuta despre medicina de precizie, am putea vedea că datele acestea foarte mari din zona genetică ne ajută la construirea de scoruri de risc poligenice, la inițierea de terapii precoce prin manipulare genetică, cât și la terapiile țintite. Noua dezvoltare a așa-numitelor medicamente inductive se bazează pe premisa că odată verificat faptul că unele gene joacă un rol important în progresia patologiilor cardiovasculare acestea sunt considerate imediat ținte ale terapiilor noi”, a mai precizat Dr. Ștefan Busnatu, care este și Tânăr ambasador al României în prevenție cardiacă (ESC/EAPC) și Prodecan – Facultatea de Medicină – UMF “Carol Davila”.

Control mai bun al medicației

Potrivit medicului, pe lângă componenta de genetică, de genomică, de secvențiere genetică, s-a dezvoltat foarte mult și binecunoscutul ”IoT” – ”Internet of Things”, care este un accelerator al inovației și al potențării zonei de ”Big Data”, prin adăugarea de noi componente, prin dezvoltarea de noi soluții bazate pe dispozitive integrate, încorporate, care au transformat foarte multe domenii, iar acum îl transformă și pe cel al asistenței medicale, din punct de vedere al managementului și al operaționalizării: ”Cu ajutorul acestor date și al IoT, putem să operaționalizăm sistemelor medicale din punctul de vedere al managementului, crescând eficiența, prevenind erorile, urmărind rezultatele tratamentelor cu un timp de reacție mult mai bun, facilitând astfel un serviciu medical centrat pe pacient”.

Despre CardiologieModerna.ro

Comunitatea CardiologieModerna.ro a fost dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2020, cu susținerea partenerilor: PfizerAlliance Healthcare RomâniaAlphega RomâniaRegina MariaLiamedSpitalul Sf. Constantin din BrașovDr. Heart și OptimCardio.ro.

Oameni și Companii oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem inovator de 33 platforme digitale proprii și +100 comunități business și profesionale, administrate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.